Delingsøkonomi er fremtiden

Stadig flere unge mennesker kommer til å ta i bruk et mye mer uregulert arbeidsmarked.

Vi som er født mellom starten av 1980-tallet og årtusenskiftet blir kalt millenniumgenera-sjonen. Vi bidrar med å endre, utvikle og utfordre det tradi-sjonelle arbeidslivet.

Vi har introdusert en ny måte å tjene penger på gjennom delingsøkonomi. Vi ønsker å dele mye mer av våre tjenester, eiendom og arbeidskraft i et nytt arbeidsmarked der vi er vår egen sjef.

Ved hjelp av ulike apper, som Airbnb, Uber og mange flere, kan du med et enkelt tastetrykk utføre en tjeneste ved å dele din private leilighet eller være sjåfør og tjene godt med penger.

Delingsøkonomi bidrar til en ny revolusjon innen arbeids-markedet, der du og jeg kan dele ulike tjenester med hverandre til en lav pris. Dette bryter med det tradisjonelle arbeidsmarkedet, som er regulert med skatt, sykepenger, fødselspermisjon, pen-sjon, og klare roller og forvent-ninger mellom arbeidsgiver og arbeidstaker.

Det nye arbeidsmarkedet bryter med alle normene i dagens arbeidsmarked. I delings-økonomien er det ingen arbeidsgiver, arbeidstaker, sykepenger, fødselspensjon, og pensjon. Det skaper uklarheter og utford-ringer.

Myndighetene vet ikke helt hvordan vi skal sikre velferdsstaten skattepenger gjennom delingsøkonomi. En annen utfordring er at vi ennå ikke vet hvordan vi skal regulere markedet på en trygg og ryddig måte. Dette har Delingsøkonomiutvalget prøvd å finne noen svar på.

Delingsøkonomien utgjorde en halv milliard norske kroner i 2015. Det er en ganske liten andel av Norges bruttonasjonalprodukt (BNP): 0,16 promille. Ved hjelp av forenklet matematikk tilsvarer det en hundrelapp per innbygger.

Delingsaktørene må rapport-ere inntektene til skattemyndighetene, slik bidrar vi til å regulere markedet og staten får en økonomisk oversikt.

Ifølge delingsutvalget må det være muligheter til å tjene 10000 kroner skattefritt for å dele et privat husrom mot betaling til for eksempel turister.

Tiden er inne for å fjerne løyveplikten i drosjenæringen, slik kan enhver person dele sin bil og utføre en tjeneste mot betaling på lovlig hvis. Slik vil færre ha behov for å eie en egen bil. Det er noen av tiltakene som delingsutvalget foreslår.

Å dele er lønnsomt for økonomien og miljøet. Delingsøkonomien skaper allerede gode verdier i norsk økonomi fordi det bidrar til mer konkurranse, bedre produkt- og tjenesteutvalg, billigere tjenester til forbrukeren og utvikling i ulike næringer.

Ved hjelp av forslagene til delingsutvalget kommer vi til å møte kravene fra millenniumgenerasjonen, som ønsker å være selvstendige næringsdrivende gjennom nye inntekts-muligheter.

Usikre rapporter som delings-utvalget har tatt i bruk, spår allerede at delingsøkonomien vil vokse og utgjøre 40 mrd. kroner kun om noen tiår, om ikke raskere, og det kommer til å tilsvare en prosent av BNP.

I USA er det 20 millioner mennesker som bruker delingsøkonomi som en arbeidsplattform. Delingsøkonomien er framtiden, og jeg tror at stadig flere unge mennesker kommer til å ta i bruk et mye mer uregulert arbeidsmarked.

Vi har en arbeidsledighet på litt over fire prosent, det er høyeste nivå på 20 år. Det er over 70000 unge uten arbeid, det betyr at vi er i en tid med laveste andel i jobb på 20 år. Om ikke det offentlige skaper flere arbeidsplasser, kan delingsøkonomi bli det nye arbeidslivet til stadig flere unge.

Ti prosent av arbeidstakerne, inkludert meg, ønsker et ar-beidsliv som gir mer frihet og fleksibilitet, der jeg kan være min egen sjef. Ved at stadig flere deler sine tjenester og arbeids-kapasitet, skaper vi gründervirksomhet og innovasjon i næringslivet.

Delingsøkonomi bidrar til å stimulere flere arbeidsledige til å komme tilbake til arbeidslivet. Vi skaper flere innovative mennesker som gir mer av seg selv. De som er arbeidsledig bidrar til mer effektiv utnyttelse av sine ressurser. Terskelen til arbeidsdeltakelse blir senket. Delings-økonomien varsler en ny tid. Den gir oss en ny alternativ måte å organisere vårt arbeidsliv på, og dette arbeidslivet kan stadig flere arbeidsledige ta del i.

Delingsøkonomi har kommet for å bli. Jeg tror delingsøkonomien blir et viktig og nødvendig supplement til privat næringsliv, innovasjon og gründervirksomhet.

Det er på tide å tilpasse arbeidsmarkedet til fordel for delingsøkonomi. Norge kan ikke ligge flere tiår etter. Tiden er inne for å slippe til delingsøkonomien.

Leon Bafondoko (19)

Artikkelen var på trykk Adresseavisen Onsdag 29.Mars.2017

Link: https://www.e-pages.dk/adresseavisen/5410/article/556209/38/1/render/?token=2973ed4b869787aaa564669aa9b909c1

36264065_1711137298962010_8628897822344740864_n.jpg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s