Erna begår et generasjonsran

Aldri før har en regjering brukt så mye oljepenger. I sin tale til Høyres landsmøte i 2013 sa Erna Solberg at arven etter Stoltenberg var et mer oljeavhengig Norge. I dag kan en rekke fagfolk konkludere med at arven etter Solberg-regjeringen er et mer oljeavhengig Norge.

I hvert statsbudsjett fra denne regjeringen har det vært en lang mørkeblå tradisjon å gjennomføre et generasjonsran. Stats-minister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen er i gang med å bruke opp oljepengene som jeg og mine barn skal leve av i framtiden. Med en økt olje-pengebruk har de skjøvet regningen foran seg, og helt fram til min generasjon.

Etter snart fire år har regjer-ingen Solberg tatt VM-gull i oljepengebruk. Heldigvis har regjeringen oppdaget velferdsstatens store kredittgjeld og har derfor endret handlingsregelen fra fire til tre prosent. Det er ikke så stor trøst for min generasjon, et slikt sparetiltak er ikke nok til å redde velferdsstaten på lang sikt.

Vi som er ungdom i dag ønsker også å leve i verdens beste velferdsstat i framtiden. Når regjeringen bruker oljepengene på kreditt, blir velferden for dyr i framtiden. Den gode oljekilden har gitt oss en velferdsstat med så generøs velferdsstøtte, og kan gjøre nordmenn fattig med større ulikhet om ikke altfor lenge.

Om noen tiår er det slutt på det sorte gullet. Min generasjon, generasjon prestasjon, og de kommende generasjonene får dårligere råd. I løpet av tiår, om ikke allerede neste år, må velferdsstaten kuttes, penger må spares, om ikke skattene skal økes.

Dagens politikere er forpliktet til å mestre økonomiske utfordringer slik at beslutningene er gode og bærekraftige for min generasjon og generasjonen som knapt er født.

Erna har verken klart å sikre min generasjon sparepenger, eller trygge arbeidsplasser. I Norge står nesten 70.000 under 30 år uten arbeid eller utdanning.

Kjære Erna, du har sviktet oss unge. Ikke la oss unge bli Norges nye fattige middelklasse som står utenfor samfunnet. Med din politikk er vi unge både dagens og morgendagens tapere.

Vi må unngå at en yngre generasjon lever parallelt med en stadig aldrende befolkning. Et parallellsamfunn oppstår ikke bare i et flerkulturelt samfunn, men også i et samfunn der stats-ministeren ikke har økonomisk disiplin med hensyn til den yngre generasjonen. Du har ikke ført en politikk for fremtiden til dagens unge og jeg er ikke sint, men bare veldig, veldig skuffet.

En stadig voksende ulikhet, økonomisk utrygghet og stor arbeidsledighet blant unge gir grobunn for å vise sin frustra-sjon ved å stemme inn populister fra ytterste høyre til ytterste venstre. I Norge ønsker vi å unngå den kalde vinden fra ytterste høyre som rammer Europa i krisetider.

Dagens ungdom er ganske opplyst og oppegående. Vi er generasjon prestasjon, vi prøver å mestre skole, komme i arbeid samtidig som vi sliter med «flink pike syndromet». Glo-balisering, en revolusjon innen teknologi og sosiale medier, har gjort at min generasjon lever under en ny opplysningstid.

Mange av oss forstår at tiden nå er inne for at Norge om noen tiår må gjennom en omstilling av velferdsstaten, slik som andre velferdsnaboer som Tyskland, Sverige og Danmark har gjort. Det er ikke så revolusjonerende for mange unge å øke skattene for å bevare dagens velferds-tilbud.

Mest sannsynligvis blir min arv fra Erna Solberg et samfunn der min generasjon må betale mer inn og få mindre ut, økende ulikhet og et trangt boligmarked.

Gjennom valgkampen i 2013 var Ernas slagord «Nye ideer og bedre løsninger». Mine ideer til din regjering er å spare, for det kan være en bedre løsning for Norge i årene framover. Kjære Erna, gi generasjon prestasjon noen «nye ideer, bedre løsning-er, og en bærekraftig velferdsstat». Det er det vi trenger akkurat nå.

Velferdsstaten står ved en ny korsvei og min generasjon er ikke godt nok rustet for framtiden. Økonomer og tallknusere har regnet på at dersom olje-pengebruken fortsetter på dag-ens nivå, vil det være tomt i 2043.

Vær så snill Erna, spar litt oljepenger til min generasjon også.

Leon Bafondoko (19)

Artikkelen var på trykk Onsdag 1.Mars. 2017

Link: https://www.e-pages.dk/adresseavisen/5386/article/543594/38/1/render/?token=c20057350184bf5d08517634a95a424c 

36268093_1711066432302430_1763696502984671232_n

Les svar fra  ERNA SOLBERG, STATSMINISTER

Link: https://www.adressa.no/meninger/ordetfritt/2017/03/02/Jeg-er-opptatt-av-at-Leon-og-annen-norsk-ungdom-skal-ha-muligheter-i-sine-liv-14379910.ece

Artikkelen var på trykk i Adresseavisen Fredag 3.Mars.2017

36188789_1711096362299437_6417616382237605888_n.jpg

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s