Russetiden er overfladisk

Fornuften forsvinner ofte når vi som er russ inntar russeuniformen, og går inn i en massesuggesjon der vi blir nesten hypnotisert og opplever en enorm gruppepåvirkning.

Mange av oss mister vår vanlige kritiske fornuft og lar oss styre av andre. Russetiden har gitt oss en felles følelsesladet stemning som gjør at fornuften og våre tidligere etablerte normer skyves til side i 17-fylledager i mai. Russetiden høres litt overfladisk ut, og det er den.

Vi som er født på slutten av forrige århundre i 1998 og 1999 er endelig russ. For oss har russetiden offisielt startet, og vi har inntatt byen med røde, blå og svarte russebukser. Russetiden er tiden der vi skal legge om vår livsstil. Mye alkohol, dårlig mat, og lite søvn, blir vår nye hverdag og livsstil.

I 17 dager skal hver dag være en fest, og vi skal leve som om morgendagen ikke kommer. Årets russetid blir ikke så veldig ulik tidligere russetider. I russetiden er det mange russ som opplever et sosialt press til å drikke hver dag, delta på ulike russetreff og bruke unødvendig mye penger. Jeg kommer til å ta del i det sosiale fellesskapet som er i russetiden, men samtidig har jeg valgt å moderere feiringen litt. For meg er det en helt ærlig sak, samtidig som jeg opplever et press for å måtte forsvare mitt valg og synspunkt om russetiden.

Det er flere ungdommer som har valgt å stå over russefeiringen, eller har valgt å moderere russetiden med hensyn til skolearbeid, eksamen og økonomi. De er ungdommer som har tatt bevisste valg, og de identifiserer seg ikke med alt av innholdet som finner sted i russetiden. De er ungdommer som meg, og har bevisst valgt å feire russetiden litt annerledes, men de blir ikke alltid respektert for sine valg.

Leon russ
Motkultur: «Jeg kommer til å ta del i det sosiale fellesskapet som er i russetiden, men samtidig har jeg valgt å moderere feiringen litt»

Vi som tilhører motkulturen i russetiden, ønsker å endre russekulturen. Det er stadig flere avgangselever som ønsker å ta del i en alternativ feiring av russetiden. De ønsker å forbedre karakterer og øve til eksamen før vitnemålet blir høytidelig utdelt i juni. Dagens ungdomsgenerasjon er kjent for å prestere godt på skole og i idrett. Vi er en mye mer moderat, dyktigere, snillere, og en mer pliktoppfyllende generasjon. Vi som går videregående utdanning opplever at vi må bruke helgene for å gjøre skolearbeid. Ungdataundersøkelsen som kom ut i 2014 viste at så mange som 71 prosent av jentene og 53 prosent av guttene på siste trinn på videregående skole bruker helgene til skolearbeid.

Det betyr at stadig flere russ er bevisst på hvordan de skal bruke russetiden samtidig som de ønsker å prestere godt på skole og i idrettslivet. Rusforebyggende ungdomsorganisasjonen Juvente har varslet at det er flere «edruss» enn tidligere. Forskning viser at dagens ungdomsgenerasjon drikker mindre enn tidligere. Russen som satser på fotball har disiplinert seg og skal ikke drikke i ukedagene før trening. Kampene skal prioriteres, og det betyr at det er strengt forbudt med festing før kamp. Jeg som skal ha fire skriftlige eksamener i de to siste ukene av mai, må også kutte i russefeiringen.

Det er flere i min klasse og blant mine venner som forstår at vi skal ha et liv også etter 17. mai, og har derfor valgt å moderere eller kutte ut russetiden. Det er flere av trondheimsrussen som velger å fokusere mer på skole og å kutte ned på alkoholinntaket. Mange av oss opplever å måtte forsvare valget vårt, men slik skal det ikke være. Det må være rom for å ha ulikt syn på russetid, og på hvordan man ønsker å feire endt 13 års utdanningsløp.

Drikkepresset må bli mindre, og det må skapes en aksept blant russen for å velge å feire russetiden på en moderat måte. Det blir litt overfladisk å feire å ha fullført et videregående løp, når ingen av oss ikke har fått verken et vitnemål, studieplass eller en lærlingkontrakt. Jeg opplever at russetiden er en tid der vi egentlig feirer tomhet. Det vi vet foreløpig er at en av fire fra vårt årskull ikke kommer til å fullføre videregående etter endt russetid. Hvert år er det 15 000 ungdommer som faller ut av skolen uten å ha fullført videregående opplæring. Av et årskull på omkring 60 000, vil 15 000 møte utfordringer i voksenlivet fordi de ikke har fullført videregående skole. Når statistikken er tydelig på at en av fire ikke lykkes på videregående, klarer jeg ikke helt å finne meningen i hva vi feirer i løpet av 17 dager med brutal fyll.

Det er ennå ikke for seint å endre mening om din personlige russefeiring. Mange av oss som er russ har forskjellige grunner til at vi ikke vil drikke, kutte ut russetiden eller ønsker å moderere den. Ikke la deg bli utsatt for et sosialt press, og du må ikke alltid forsvare dine verdivalg for andre. Alle må lære seg å akseptere andres valg, uten å stille spørsmål for å kreve svar. Kjære russ, lær deg å akseptere andres valg, ta vare på hverandre og feir med måte. Vi som er russ skal heldigvis ha et liv også etter russetiden. På gjensyn i russetoget 17. mai, da er hele kjøret heldigvis over for oss alle.

God feiring!

Leon Bafondoko (19)

Artikkelen var på trykk Adresseavisen Tirsdag 2.Mai.2017

Link: https://www.e-pages.dk/adresseavisen/5438/article/570740/38/1/render/?token=394cd58e7ed4e049ccc137f4e9ca3f4b

36188988_1711193488956391_962824534098968576_n.jpg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s