Verdifulle, selv på våre verste dager

den

Permittert eller arbeidsledig. Kanskje har livsverket gått konkurs. Så hvem er jeg, da, tenker du kanskje?

En veldig stor del av vår tid i livet bruker vi på arbeidsplassen. Du bruker din kompetanse og evner når du arbeider, det skaper en mestringsfølelse som gir en positiv selvtillit i hverdagen. Og for mange er arbeidet man gjør, meningsfylt. Det gir en glede som skaper livskvalitet.

Derfor blir selvtilliten vår sårbar når man er permittert og arbeidsledig.

Noen tenker at jobben man gjør, er også den man er. Du knytter ditt yrke nært til din identitet som menneske. Det er kanskje ikke så uvanlig at vi assosierer vårt yrke med hvem vi er, det er noe som fort kommer opp når man møter nye mennesker og presenterer oss: «Jeg er servitør, jeg er butikkmedarbeider, jeg er renholder, jeg er flykaptein.» Mange av disse er i dag permitterte eller arbeidsledig på grunn av pandemien.

Så hvem er jeg, da, når jeg er permittert og arbeidsledig, tenker du? Og hva skal stå på din gravstein når du har forlatt livet? At du var arbeidsledig?

Mange med prestisjefulle yrker, som direktør, embedsmann, politiker, lege, kjøpmann, advokat og ingeniør, har ønsket seg at yrkestittelen følger med på gravsteinen. De har ønsket å bli husket for den yrkestittelen som de levde for. Yrket var identiteten. De mente at yrket var utrolig viktig. De ønsket å markere sosial status, også etter sin egen død.

Ofte stod yrkestittel først, over navnet til den avdøde. Det er en lang tradisjon for dette. Tradisjonen er nå i endring, fordi avdøde og etterkommere ofte ønsker et annerledes minne, et som ikke er like tilknyttet yrkesaktivitet. Før var ditt yrke en beskrivelse av rollen du hadde i samfunnet, derfor var det ingen status å skrive på gravsteinen at man var arbeidsledig. Å være arbeidsledig var noe man skammet seg over. Og det er fremdeles mange arbeidsledige som skammer seg i dag.

Heldigvis er samfunnet i konstant forandring. Selv om et ikke lenger er naturlig å skrive yrkestittel på gravsteinen, forbinder vi vår yrkestittel med identitet og rolle i samfunnet. Det bidrar blant annet til at arbeidsledige kan bli stigmatisert. Å være arbeidsledig, er det min identitet som menneske? Å få en slags samfunnsrolle som arbeidsledig kan føles som at man er en byrde, og at man er udugelig og verdiløs i samfunnet. I et intervju med NRK svarte Emir Engevoll (17) og Sofia Pernille Møller (15), at de synes ikke yrkestitler bør være en del av minnet etter de døde.

– Det er litt diskriminerende. Man prøver liksom å vise seg fram på en måte. Litt sånn at jeg er bedre enn alle andre. Hvis det står en veldig fin tittel – og så var det en skikkelig drittperson. Da blir det litt feil inntrykk, mener Sofia i NRK-intervjuet.

– Hvis du om mange, mange år skulle hatt en tittel på din egen gravstein; hva skulle det i tilfellet vært? spurte NRK.

– Gledesspreder, svarte Sofia.

Den dagen man forlater livet: Hva vil man bli husket for? Å bli husket for den man var som menneske, og hvilken viktig karakter du var blant venner og familie, oppleves som et mye mer verdifullt og meningsfullt minne på en gravstein. Du er verdifull og du duger til noe, også når du er arbeidsledig, også når du har levd et helt liv i prestisjefylte yrkestitler.

Du er et verdifullt menneske, en russers. Du gir samfunnet liv og mening, også når du er permittert og er arbeidsledig. Du er ikke yrket ditt, du gjør yrket ditt. Det er derfor vi skiller mellom det jeg presterer på min arbeidsplass, og hvem jeg er i mitt liv. Min selvtillit har betydning i hvordan jeg vurderer mine prestasjoner. Og mitt selvbilde har betydning i min identitet og mine vurderinger om hvem jeg er.

I vårt prestasjonsbaserte samfunn, som er opptatt av yrkesstatus og at du har ansvar for egen suksess, kan man fort føle på skam, og at man har mislyktes. Derfor er det ekstra viktig at du er selvbevisst og passer på at ditt selvbilde, din personlige identitet og verdi som menneske, ikke er tilknyttet til dine prestasjoner i arbeidslivet.

I en vanskelig tid er det godt å få en påminnelse om at du er verdifull midt i alt som er, uavhengig av det du har og det du presterer.

Link

Debattinnlegget var på trykk i Adresseavisen lørdag 27.februar.2021
Skjermbilde av adresseavisen 27.februar.2021

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s