Hva er det med Jesus som egentlig vekker min interesse?

Jeg har lenge vært svært nysgjerrig på hvem egentlig det lille barnet fra Nasaret var. Jesus må ha vært en dyktig «influenser».

Han ble født i Betlehem, under den første romerske keiseren, Augustus

Julehøytiden er knyttet til et minne og feiring om at Jesus ble født. Ifølge evangeliene Lukas og Matteus ble barnet Jesus født av jomfru Maria.

Vennene til Jesus, disiplene Matteus og Johannes, forteller om deres personlige liv og lære gjennom erfaringer i et liv med Jesus. 

Evangeliene ble nedskrevet mellom år 60 og 90 etter Kristus. Det latinske ordet «evangelion», på norsk evangelium, betyr et godt budskap. Evangeliet er bøkene som inneholder budskapet og livet til Jesus. Vennene til Jesus mente at fødselen, døden og oppstandelsen av deres gode venn Jesus er et godt budskap til alle barn, voksne og eldre i hele verden.

Det er også derfor evangeliet ble skrevet i tiårene etter Jesu død. Det de fortalte om jomfrufødselen i Betlehem og korsfestelsen i Jerusalem, ble skrevet i lang tid før det viste seg at dette budskapet om Jesu liv, skulle bli grundig diskutert, etterprøvd og dokumentert før de skriftlige kildene ble samlet til boken Bibelen av Kirkemøtet i Kartago år 397. Den første kristne martyren Stefanus visste lite at flere hundre år etter hans død skulle den romerske keiseren Konstantin konverterte Romerriket til kristendommen i år 313. 

Gutenbergs bibel regnes som en av de aller første trykte bøkene i Europa. 

De skriftlige dokumentene om Jesu liv er samlet i en av verdens mest leste bøker, og er oversatt til cirka 2000 språk. I tiden etter Jesu død har hans lære og budskap om evig liv vist seg å være et svært innflytelsesrikt budskap å fortelle, oversette og trykke som bok. 

For å forstå interessen, hva det innebære å tro at Jesus var Gud som menneske, må du ta deg tiden til å lese grundig evangeliene Markus, Matteus, Lukas og Johannes. Det kan være engasjerende, reflekterende og interessant lesning om en historisk viktig mann. Hans venner sier at inkarnasjonengjennom en overnaturlig jomfrufødsel fant sted ved at mennesket Jesus, Skaperen, Gud kom som menneske på et geografisk bestemt sted, i en bestemt tid, i en konkret familie, og levde en konkret livshistorie blant mennesker. 

Jesus valgte seg tolv venner, de ble hans følgere og lærlinger. Han lærte opp sine lærlinger og formidlet budskapet sitt i muntlig form, han kunne å lese og skrive, men etterlot aldri noe skriftlig selv.Han er mennesket som aldri etterlot seg noe skriftlig, han talte kun muntlige ord til en hel verden, hans ord og gjerninger ble nok til å forandre verden. 

Jesus må ha vært en dyktig «influenser», en som har klart å påvirke menneske og samfunnet i en tid uten internett og sosiale medier. Han må ha vært en dyktig lærer som mestret å undervise og formidle et budskap til hele menneskeheten gjennom tolv utvalgte lærlinger. Det må ha vært noe spesielt med mennesket Jesus.

Det må ha vært noe spesielt med Jesu menneskesyn, verdier og lære som påvirket tradisjonene i Europa, Amerika og Afrika. Det norske samfunnet­ er grunnleggende preget og inspirert av kristendommen i vår nasjonalflagg, nasjonalsang, tro, musikk, film, kunst, bøker, og politisk tenkning. 

Det er mange som misforstår og tror at Bibelen skapte den kristne tro. 

Boken Bibelen skapte ikke kristendommen. Det er apostlene, vennene til Jesus som var blant flere vitner til Jesu død og oppstandelse som startet kristendommen, apostlene eksisterte lenge før Bibelen ble til. Matteus og Johannes hadde aldri lest juleevangeliet. De hadde aldri lest Påskefortellingen som gjengis i alle de fire evangeliene – de hadde aldri lest Bibelen. Boken Bibelen ble til gjennom deres fortellinger om deres liv som Jesu lærlinger. 

Jeg tror Jesu fødsel, visdom, liv, død og oppstandelse bærer noe evig ved seg inn i menneskeheten. Det har ikke eksistert noe annet menneske som har etterlatt seg et så enormt avtrykk etter sin fødsel, død og oppstandelse i menneskeheten.

Jeg tror ikke at du trenger tro på Jesus som din Gud og frelser for å ha noe å lære av ham. Ikke trenger du å tro på hans oppstandelse for å bli inspirert av han.

Kommentaren var på trykk i Adresseavisen mandag 23.Desember 2019

Link

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s