Lær av Thora Storm

den

Dagens pugge- og testskole tar mer energi enn den gir. Ved Thora Storm videregående skole har de gjort noe med det.

Dagens skoleløp er et slitsomt maratonløp som starter på barneskolen og avsluttes i videregående skole. Mange må avbryte. Omtrent 25 prosent av våre elever på videregående dropper ut og fullfører ikke.

Selv om grunnene til bekymring og stress er velkjente, gjøres det for lite med utfordringene. Ungdata fra 2017 viser at 89 prosent av jentene og 67 prosent av guttene sier de blir stresset av skolearbeidet.

Mange elever opplever press og stress når de har et langt semester med hyppige prøver, og mange sliter seg ut i forsøket på å samle gode tallkarakterer på tentamen, prøver, eksamen, innleveringer og fordypningsoppgavene.

Flere stresses også i etterkant av prøvelsene. De opplever bekymring når resultatet ikke er godt nok for de yrkes- og universitetsambisjonene de og andre rundt dem har. Dagens pugge- og testskole påfører ungdommene for mye stress over lang tid.

Elevene blir satt i en vanskelig situasjon når skolearbeidet tar så mye tid og krefter at det går utover tiden de har til venner, familie og fritidsaktiviteter. Mange elever har også foreldre som ikke kan hjelpe dem med arbeidet. Har læreren for mye arbeid å gjøre selv, blir også elever mindre motiverte.

Elever som har et høyt nivå av skolestress føler ofte skam og får dårlig selvtillit. Dette er en av årsakene til at det er nær sammenheng mellom dårlig psykisk helse og skolerelatert stress.

Skolestress er en bremsekloss som gjør det vanskelig for elevene å fullføre på en best mulig måte. Kunnskapsminister, lærere og rektorer, det er absolutt på tide bekjempe skolestress. Mangel på motivasjon på skolen, frafall fra videregående, dårlig søvn, mindre fritid med venner og familie er blant de mest dokumenterte negative effektene.

Det kommer tiltak. Livsmestring og folkehelse blir ett av tre tverrfaglige tema i de nye læreplanene fra 2020. Det er et positivt tiltak, men det kreves mer for å hjelpe elevene.

Rektor Anders Buhaug ved Thora Storm videregående har iverksatt et godt tiltak. Han har innført karakterdempet oppstart i høstsemesteret. Istedenfor karakterer får elevene faglige tilbakemeldinger fra faglærerne om hva eleven kan fokusere på i tiden fremover for å lære og forstå faget bedre. Elevene blir mer aktivt deltagende i vurderingsprosessen.

Rektor Buhaug har gått foran som et godt eksempel på å dempe karakterpresset, og han har forstått at det er opp til skolene å begrense stress og antall prøver.

Ved skolestart sa rektor Buhaug til Adresseavisen: «Jeg tenker at vi gjør en del riktige ting. Vi jobber med å få et godt skolemiljø, vi gir elevene gode vurderinger og vi er opptatt av å gi relevans i opplæringen, slik at en elev skjønner hvorfor en må lære religion når en skal bli økonom. I tillegg jobber vi langsiktig.

Buhaugs tenkning bidrar til å oppfylle de to samfunnsoppdragene til norsk skole: Skolen skal være et godt sted for alle å være og lære, og skolen skal danne og utdanne flest mulig elever på en best mulig måte.

Men tiltaket fra Buhaug er ikke gjeldende for alle elever. Dette er noe Thora Storm VGS i Trondheim har for sine elever. Elevene liker tydeligvis hvordan skolehverdagen er der. Det å komme inn på Thora Storm krevde i år over 4,4 i snitt fra ungdomsskolen. I sommer var det 412 søkere til 270 plasser i første klasse. Det gjør skolen til den mest populære i Trøndelag.

Flere skoleledere og politikere må se til Thora Storm og rektor Buhaugs skolepolitikk. Lykkes flere med å innføre gode tiltak sammen med elever, blir innholdet og kvaliteten i skolen betydelig bedre.

En bedre skole er noe jeg unner alle elever.

 

skjermbilde 2019-01-14 kl. 11.25.09

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s