Konservative kristne står bak de verste konspirasjonene mot Ap

den

I konservative kristne miljø ulmer det med konspirasjonsteorier. I sosiale medier bidrar disse til å skape et hat mot mangfoldet og spesielt AUF og Arbeiderpartiet.

Konspirasjonsteoretikerne mener at partiet mitt har en skjult agenda om å ødelegge det norske samfunnet, norske verdier, den norske rasesammensetningen og norsk kultur. De mener at Ap og politikere med muslimsk bakgrunn ønsker å avkristne Norge og plassere flere muslimer i politikken, med den hensikt å skade landet og deretter islamisere det.

De siste årene har det florert med konspirasjonsteorier om 22. juli i frikirkelige kirkesamfunn. Det konspireres i virkelighetsfjerne teorier om at Gud lot terrorangrepet 22. juli skje så ikkekristne skulle få øynene åpnet for omvendelse og frelse, og at Arbeiderpartiet og AUF spesielt ble rammet på grunn av sin anti-israelske politikk. De kristne hentet disse ideene fra Jeremy Hoffs bok «22. juli-profetien». TV-pastoren Jan Hanvold fra den kristne kanalen Visjon Norge har anbefalt boken og sendt tv-program med konspirasjonsteorier om 22. juli.

Denne typen konspirasjoner er blitt mer og mer vanlig i kristne miljø. Som 9.-klassing ble jeg presentert for 22. juli-profetien og for Eurabia-teorien av enkelte klassekamerater på den kristne friskolen jeg gikk på. Det var også enkelte voksne i menigheten jeg tilhørte som prøvde å overbevise meg om de samme teoriene.

Eurabia-teorien handler om at muslimer vil islamisere Europa. På ungdomsskolen var enkelte av mine klassekamerater radikalisert i den såkalte Eurabia-teorien, og enkelte av dem var tillitsvalgt i KrFU.

Jo eldre vi ble, jo mer radikal ble den delen av klassen. Senteret for studier av Holocaust og livssynsminoriteter slår fast i sin rapport fra 2017 at deler av fiendebildet blant høyreekstreme stammer fra denne Eurabia-teorien.

Årsaken til at jeg ble forsøkt radikalisert inn i slike forestillinger, er at jeg tror på Jesus og at jeg meldte meg inn i AUF under den sårbare tiden i kjølvannet av terrorangrepet. Da jeg var 14 år, forsøkte mitt kristne miljø å omvende mine politiske syn med usannheter.

Det finnes også en mistenkeliggjøring av Arbeiderpartiets internasjonale politikk. Flere miljø har fått for seg at partiet bidrar til å svekke og velte Israel. Slike forestillinger blir hyppig delt på sosiale medier og i forum blant konservative kristne.

Det som slår meg i dag, er at de unge som tror på konspirasjonsteoriene, i mange tilfeller har fått disse ideene av foreldrene sine rundt matbordet. Det blir en kjøkkenbordkonspirasjon som det snakkes om før de folder hender og ber for maten. De samme diskusjonene og konspirasjonene limer seg fast og blir til slutt sannhet for barna.

Jeg oppfordrer rektorer fra kristne privatskoler, kristne ledere i de frikirkelige kirkesamfunnene og i kristne organisasjoner ellers, om å gå i seg selv.

Ta avstand fra konspirasjonsteorier som florerer i mange kristne miljø og motarbeid en politisk polarisering og radikalisering blant unge kristne. Konspirasjonsteoriene setter grupper opp mot hverandre.

Hovedutfordringen i kampen mot spredning av konspirasjonsteorier, er at de som tror på teoriene har blitt immun mot konstruktiv kritikk og fakta. Årsaken til det, er at de som kritiserer konspirasjonsteorien som oftest blir beskyldt for å være en del av konspirasjonen. Dette gjør at det blir vanskeligere å bryte ned fordommene og usannhetene.

Konspirasjonsteoretikerne i gruppa utvikler ofte et veldig sterkt selvbilde. Mange føler de har en avgjørende helterolle og informasjon i «de godes sak mot fienden».

Jeg fikk kjenne på hatet under valgkampen i 2013. Jeg fikk kjenne på «de godes sak mot fienden». Etter å ha stått på stand i Trondheim sentrum, fikk jeg en tung knyttneve mot magen fra en voksen mann.

Hatet går også utover andre AUF-ere. Overlevende fra 22. juli og andre synlige politikere fra AUF og Arbeiderpartiet utsettes stadig for grov trakassering og alvorlige trusler.

Det eksisterer et farlig hat mot oss i Arbeiderpartiet. Dessverre har ikke alle tatt inn over seg at konspirasjonsteorier kan føre til voldshandlinger rettet mot oss. Konspirasjonsteorier skaper farlige krefter som nører opp under hat og fordommer mot politikere og mangfoldet.

For første gang gjenforteller jeg historien om volden som var rettet mot meg som ung AUF-er. Det er for å synliggjør hatet som bygger på en farlig konspirasjonsteori om at partiet ønsker å ødelegge Norge.

Men det er ikke vårt land som er i ferd med å bli ødelagt, det er den fremtidige generasjonen AUF-politikere og vårt demokrati.

Leon Bafondoko, Skribent

Artikkelen var på trykk i Adresseavisen Tirsdag 14.August.2018

39145612_510572566030437_6206238321224450048_n.jpg

3 kommentarer Legg til din

 1. Petter Rong sier:

  Vil begynne med å sei at beskrivelsen konservativ kristen dekker veldig mange, og det vert for generaliserande å trekke fram Hanvold som eit slags eksempel på konservativ kristen.

  Videre;
  Eg trur ikkje det er konspirasjonar det er snakk om (sjølv om enkelte miljø ser ut til å vere overbevist om det) men kontroversielle dårlege valg. At AP/AUF prøver å feie Israel av banen, er nok feil framstilt ja, men at partiet, på lik linje med dei fleste andre, viser ein forakt mot Israel og ikkje har talt ut mot pengestøtten Norge har sendt/sender til Palestina (som videre er bevist til å gå indirekte til lommepenger til terrorister) er faktum. Det er ikkje ein konspirasjon, men feile valg og misinformasjon. Eg trur ikkje AP har ein intensjon om å betale lommepenger til terrorister 😉

  At muslimer ønsker å islamisere Europa, er og generaliserande å sei, ja, men studier viser at mange fleire muslimer i Midtøsten støtter ekstremisme som grupper som IS ytrer enn det mange trur (eit litt unøyaktig gjennomsnitt låg ganske tett oppom 40% meiner eg, kan prøve å finne nøyaktige tal om det trengs). Eg trur ikkje dette er særleg relevant for Norge slik det er no, og det er neppe ein felles konspirasjon rundt dette i politikken, men me må ha sannhetene klare om at det er eit større miljø for dette i verden enn det me kanskje skulle tru.

  Eg føler her at du setter konservative kristne i eit dårleg lys. Det er forferdeleg at du måtte oppleve å bli slått fordi ein eller annen tulling fant ut at det var på sin plass, men du prøver å presse det over på konservative kristne. Husk på at kristne blir tatt veldig lite seriøs i diskusjoner, så det er like vanskeleg å bryte ned fordommene og usannhetene på den fronten og. Denne artikkelen hjelper ikkje å bryte ned fordommer, heller styrker dei. Det er ikkje mykje sannheter heller, mest spekulasjonar.

  Eg trur at du kunne framstilt dette på ein annleis måte, for eg er heilt einig med deg at desse konspirasjonsteoriane og teoretikarane ikkje bringer noke godt. Men dette blei altfor fordomsfullt, generaliserande og virker som om du prøver å feie vekk genuin kritikk som konspirasjonsteoriar i samme slengen.

  Så mykje som eg er ueinig med AP sin politikk, er det viktig at me står saman mot fordommar og hat på tvers av meiningar og evt tru. Det ser eg at du er veldig ivrig på, og det er flott, men det må gjerast på ein betre måte.

  Lykke til vidare 😊

  Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s