Tenk deg at det blir krig, og ingen møter opp

Kriger verden over kan bli som robotfilmer, med selvstyrte våpen som dreper og ødelegger uten menneskelig kontroll.

Med alt av fremskritt verden gjør år etter år, har vel tanken slått oss at mye av arbeid i land som Norge og Tyskland snart kan bli tatt over av roboter. Selvtenkende maskiner tar sakte men sikkert flere avgjørelser innen transport- og finansmarkedet, men nå også på slagmarkene.

Våpen med kunstig intelligens, altså selvstyrte våpen, er på full fart inn på slagmarkene. Kriger verden over kan bli lik de robotfilmene vi har sett. Selvstyrte våpen dreper og ødelegger uten menneskelig kontroll. Avgjørelsene tas heller av dataprogrammer.

At robotene kan selv bestemme hvem som skal leve er en skremmende tanke. Det som er nesten like skummelt er at det er ingen internasjonalt lovverk eller forbud mot teknologien.

Det er viktig med et forbud. Det er farlig om flere land faser ut menneskelige avgjørelser og overlater krigføringen til roboter. En annen fare er at terskelen for å gå til krig kan bli lavere enn i dag, fordi man kan i større grad risikerer færre soldaters liv, påpeker forsvarets forskningsinstitutt. Eksperter mener også at selvdrevne systemer vil få utfordringer med å skille mellom soldater og sivile.

Over 100 eksperter har derfor gått ut med sterke advarsler mot blandingen av kunstig intelligens og våpenteknologi. Blant de er flere fra Google, Elon Musk og Stephen Hawking. Elon Musk fastslo at verken Russland eller Nord Korea er store trusler mot sivilisasjonen, men derimot våpenprosjekter med kunstig intelligens uten riktige forhåndsregler.

22 land ser farene og ber om forbud mot selvdrevne våpen. De har blitt en del av «kampanjen mot drapsroboter». Land som Cuba, Chile og Irak er med på et forbud. Dessverre har de skapt lite fremgang, fordi landene har for liten stemme i verdenssamfunnet.

FN må kobles inn i større grad enn før. Selvtenkende våpen må straks inn i FN-konvensjonen om inhumane våpen. Dersom våpnene blir en naturlig del av militæret til store land før et forbud, kan det bli vanskelig å forplikte de til nedrustning gjennom internasjonale avtaler. Kommer de, forblir de.

Denne typen situasjon har vi vært vitne til før, men nå kan vi hindre katastrofale utfall.

Kampen mot atomvåpen er inn i sitt 73 år og bare selve forhandlingene mot kjemiske våpen tok et tiår. Årelange forhandlinger med varierende grad av vedtak mot inhumane våpen kan ikke gjenta seg for tredje gang. Selvdrevne våpen må bli forbudt.

Artikkelen var på trykk i Dagbladet Tirsdag 07.08.2018

https://www.dagbladet.no/kultur/tenk-deg-at-det-blir-krig-og-ingen-moter-opp/70076794

38641816_294708354628314_5610456259108012032_n

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s