Bruk seriøse håndverkere når du pusser opp

den

Mange nordmenn forbinder sommerferie med oppussing. Vi elsker oppussing, og ofte er det gjerne et evigvarende prosjekt. Mange har god økonomi, bor og eier enebolig. Det gir store muligheter til å pusse opp soverom, bad, kjøkken, stue eller uteområde. Oppussing er ofte et ønske om å oppgradere for å leve i et moderne hjem. Teknologisk utvikling og dyktige håndverkere gjør at vi bruker mye penger på oppussings-prosjekt. Hvert år bruker nordmenn flere titalls milliarder kroner på å oppgradere hjemmet.

Planlegger du å pusse opp, må du også ta initiativ til å leie inn seriøse håndverkere som ikke arbeider svart i din bolig. Det er enkelt å komme i kontakt med håndverkere som tilbyr svart arbeid. Kontakten kan skje vi digitale markedsplasser, løpesedler i postkassen, oppslag på lyktestolper eller anbefalinger fra venner.

Selv om du har mye eller lite penger skal ikke svart arbeidskraft være en enkel løsning for å spare penger på oppussing. Konsekvensene av svart arbeid er alvorlige når håndverkeren blir utnyttet og mangler alle de sosiale rettighetene i et seriøst arbeidsliv. Et arbeid som utføres på din eiendom uten at inntektene oppgis til skattemyndighetene er svart arbeid. Når arbeidsgiveravgift, trygdeavgift og merverdiavgift unndras, er konsekvensene at fellesskapet taper titalls milliarder i skattekroner hvert eneste år. Svart økonomi i et useriøst arbeidsliv ødelegger spillereglene og gir dårlige konkurransevilkår for seriøse aktører.

En ulovlig og skjult økonomi gjør det vanskelig for norske myndigheter å samle inn statistikk på hvor mange som er sysselsatt i den svarte økonomien. I sommer forebygger Skatteetaten skattesvindel ved å reise rundt i nabolag med informasjonsbrosjyrer. Arbeidet med å forebygge, avdekke og bekjempe svart arbeid, er ikke et arbeid som Skatteetaten vil mestre helt alene. I dette arbeidet trenger norske myndigheter din og min hjelp, fellesskapets hjelp med å arbeide for et mer seriøst arbeidsliv. Det svarte arbeidsmarkedet forutsetter både en etterspørsel og et tilbud av arbeidskraft.

Din hjelp vil derfor være at du tar initiativ til å leie inn seriøse håndverkere og at du oppfordrer ditt nabolag og dine venner til å gjøre det samme. Det vil være til stor hjelp for den enkelte håndverkeren som blir utnyttet av en useriøs arbeidsgiver, og det vil gi seriøse håndverkere bedre konkurranse i arbeidsmarkedet. Og det vil gi det norske fellesskapet skatteinntekter som vi kan bruke på felleskassa for bedre velferd til alle.

Dette er en debattartikkel som var på trykk i Adresseavisen onsdag 15.Juli.2020

Link

Faksimile Adresseavisen onsdag 15.Juli.2020
Faksimile Adresseavisen onsdag 15.Juli.2020

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s