Langfredag

Langfredag er dagen vi minnes historiens mest omtalte dødsdom. Den fant sted på Golgata i byen Jerusalem.
Han ble dømt til døden fordi han påstod at han var selve Skaperen som kom inn til vår verden som et menneske—for å gi mennesket nåde og evig liv, han ble drept på et kors fordi noen trudde at døden skulle få hans følgere til å tie om hans liv. Slik ble det ikke, hans død ble starten på en bevegelse der flere milliarder mennesker i hele verden følger hans lære om livet og minnes hans død og oppstandelsen som hans venner mener de var vitner til i sin tid. 

I tekstene har de ikke satt seg selv i et godt lys, ikke har de plassert seg selv i sentrum—de har plassert Jesus i sentrum.
De beskriver hvordan alt egentlig skjedde, hvordan alt begynte, fra hvordan de egentlig ble kjent med Jesus til hvordan Jesus lærte de å vise nestekjærlighet, tilgivelse og omsorg mot sine medmennesker— de beskriver hvordan sviket kom i vennegjengen og hvor dramatisk og vondt det var å se sin bestevenn bli dømt til døden av Pontius Pilatus og korsfestet på et kors sammen med to røvere i Jerusalem. 

De har skrevet ærlig og oppriktig om visdommen som Jesus lærte dem, i vennegjengen ga de han kallenavnet mester—det betyr lærer, veileder—fordi han lærte dem om det som virkelig betyr noe i livet: om kjærligheten, fellesskap, nåden, tilgivelse, forsoning, håp og troen på en oppstandelse—et evig liv. 

Har du ikke noe å lese i påsken, ta deg tiden til å lese de skriftlige historiske kildene som hans venner dokumenterte om det de lærte av Jesus og hvordan det var å leve med han—om hvordan det var å være en venn av Jesus. 

Hans venner har delt åpent, usminkede og ærlige skildringer om deres livserfaring i et liv med Jesus. Ikke trenger du å tro på Jesus som din Skaper, men det er utrolig mye visdom og interessant lesning i Matteus, Markus, Lukas, og Johannes om det de har skrevet om Jesu liv. 

Lite visste de at tekstene som de skrev om Jesu liv og virke skulle vi i April 2020 finne som kunnskap og interessant lesning for vårt liv og være innflytelsesrikt i vårt samfunn og kultur. 

Venner, påsken er høytiden—God påske til deg!

Påske-kommentaren var først publisert på facebook siden til Leon Bafondoko Langfredag 10.April.2020

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s