Mestrer vi å fornye vår politikk–vinner vi kommunevalget

Arbeiderpartiet må bli et familieparti, et kunnskapsparti og et parti som bekjemper økt ulikhet mellom fattig og rik.

I tiden med Solberg-regjeringen øker ulikheten mellom de som har så utrolig lite og de som har så utrolig mye. De ti prosent rikeste i Norge eier over 60 prosent av formuen, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Skattene har blitt lavere og Erna Solberg har økt avgiftene med 6,6 milliarder. Det gjør at mange familier opplever en trangere økonomi, blant annet på grunn av dyrere barnehage, dyrere strøm og økt egenbetaling på en rekke velferdstjenester. Større forskjeller i inntekt og formue gjør at de rike blir rikere og det blir flere fattige familier.

På Ap-landsmøtet må vår politikk gi svar på hvordan vi skal bekjempe økte forskjeller mellom dem som har så utrolig mye og dem som har så utrolig lite. Vi må ha et mer rettferdig og omfordelende skattesystem, slik at de som har høy inntekt og høy formue skatter enda mer til fellesskapet.

Økte forskjeller mellom fattig og rik samler makt og muligheter på få privilegerte rike mennesker. Skattelettelser til de som har mest fra før, er en gjennomgående trend i Erna Solbergs politikk. For å snu den trengs det et Arbeiderparti som fordeler rikdom og formue rettferdig, slik at vi kan bruke mer penger på å prioritere god omsorg til våre eldre, kunnskap til elevene i skolen og arbeid til arbeidssøkende.

Arbeiderpartiet må også aktivt jobbe for å bli et familieparti. På landsmøtet må vi gi svar på utfordringene familien og våre barn opplever i hverdagen på grunn av tidsklemma.

Hjemmelekser er en utfordring for foreldre og elever. Mange barn og unge opplever stress og press på grunn av skolearbeid. Ungdom opplever stress når tid til hjemmelekser kommer i konflikt med det å ha tid til å være med familien og i sosiale fritidsaktiviteter med venner. Familiepartiet Ap må gi familien mer fritid med sine barn etter skoletid.

Derfor er det på tide å avvikle hjemmelekser og innføre skolelekser, slik at alle elever får repetisjon og mengdetrening for å lære mer når de er på skolen. Dette skjer om jeg og flertallet i Arbeiderpartiets oppvekstutvalg får flertall på landsmøtet.

Undervisningen i skolen skal foregå i skolen og ikke hjemme. Det utjevner sosiale forskjeller, styrker kvaliteten i undervisningen i skolen, og elevene opplever større fritid med familie og venner etter skoletid.

Ap må utvikle ny politikk som tar innover seg den situasjonen og de utfordringene vår generasjon voksne møter i et arbeidsliv som krever mer kunnskap. Arbeiderpartiet må bli et kunnskapsparti.

Å være i arbeid gir et meningsfullt liv og deltagelse i fellesskapet. Aps nye kunnskapspolitikk må være å satse på den enkeltes kompetanse, som gir flere muligheter og skaper et bærekraftig arbeidsliv for alle.

Flere må få muligheten til å fullføre fagbrevet og være i heltidsstilling på sin arbeidsplass. Digitalisering og omstilling i arbeidsmarkedet krever økt faglig kompetanse. Arbeidssøkere må få muligheten til å ta etterutdanning og fullføre utdanningsløpet slik at de har nok kompetanse og er kvalifisert til å konkurrere om de spennende stillingene som er i det moderne arbeidslivet.

I det moderne arbeidslivet er det mange som er bekymret for at deres kompetanse har gått ut på dato. De er ikke kvalifisert til å søke på de nye stillingene som er i «det nye» arbeidsmarkedet, fordi de ikke har god nok faglig kompetanse.

Nå er det ikke lenger uvanlig å fylle 100 år. Vi lever stadig lenger og må delta lenger i arbeidslivet. Et kompetanseløft fra kunnskapspartiet Ap til de over 50 år vil gi flere en bærekraftig yrkeskarriere.

De over 50 år må bli satset på slik at arbeidslivet kan kombinere deres arbeidserfaring og videreutdanning i en ny ansettelse. Arbeid gir økt skatteinntekter til fellesskapets velferd, de over 50 år skal også med i arbeidslivet. For å inkludere flere må de over 50 år få økt faglig kompetanse til å konkurrere videre i arbeidslivet.

I tiden fremover må Aps politikk gjøre noe med folks utfordringer i hverdagen. Mestrer vi å fornye vår politikk, vinner vi kommunevalget og stortingsvalget i 2021.

Kommentaren var på trykk i Adresseavisen Fredag.05.April.2019

Link

IMG_4070

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s