Over 600 norske elever fra Elevtinget har talt! Årets OD-prosjekt (Operasjon Dagsverk) skal støtte ungdom i Kongo i deres kamp for en bedre fremtid.
Elevtinget besluttet at Operasjon Dagsverk 2019 skal tildeles Caritas Norge, og våre prosjekt for ungdommer som er utsatt for seksuelle overgrep og tvangsarbeid i koboltgruvene og militsene i DR Kongo.
Min onkel, Nobels Fredsprisvinner Denis Mukwege, sa at fredsprisen gir håp til Kongo. Onkel er stolt og utrolig glad for at norske elever ønsker å hjelpe barn i Kongo.
Årets OD-innsamling blir elevenes aksjon for å hjelpe fredsprisvinneren med å gi et nytt håp til barn og unge som er ofre for krigen i Kongo.
Det er skoleutdanning til barn og unge som forandrer Kongo. Årets Operasjon Dagsverk skal bidra til at 15.000 barn og unge får beskyttelse, en bedre fremtid med utdanning, yrkesopplæring og traumebehandling.
Utnyttelsen av mitt hjemland går tilbake til kolonitiden. I dag har jakten på naturressurser fordrevet 4,5 millioner barn og voksne fra sine hjem. De mangler arbeid, mat, tak over hodet og utdanning.
13 millioner mennesker trenger nødhjelp, halvparten er barn og unge. De fattigste og foreldreløse barn og unge, er det letteste byttet for rekruttering til slavearbeid i gruvedrift og som barnesoldater.
Et liv som barnesoldat innebærer vold, overgrep og voldtekt.
I den brutale krigføringen brukes voldtekt systematisk som våpen. Hver eneste time voldtas 48 jenter og kvinner i Kongo. Halvparten er under 18 år. Vi vet også at mange gutter voldtas.
Ifølge FN er Kongo verdens lengste – og mest glemte – humanitære krise.
Nå som du leser dette, kan du ta opp mobilen din eller din pc, er du snill?
Litiumbatteriet i mobilen du holder i hånden inneholder 55 prosent av mineralet kobolt. Jakten på kobolt til vår smart-teknologi er en hovedårsak til at barn og unge i Kongo ikke går på skole.
Over halvparten av kobolten som brukes av Apple, Samsung, Tesla og andre – i verdens smartteknologi – kommer fra gruvene i Kongo. Etterspørselen er økende!
80 prosent av koboltgruvene er industrielle – og eies ofte av utenlandske selskaper.
Men 20 prosent av gruver er mer uformelle. 40.000 barn og unge er slaver i koboltgruver i Kongo. Gruvedriften beskyttes av lokale militser, og inntekten fra konflikt-mineraler finansierer over 40 ulike opprørsgrupper i Kongo.
Coltan og kobolt er produsert ved bruk av barnearbeid. Mineraler utvunnet av barn og unge som må være på skolen, finnes altså i bilen du kjører og i mobilen du nå kanskje holder i hånden for å lese min ytring.
En av fire i DR Kongo trenger nødhjelp, det er hele 13 millioner mennesker. Mitt fødeland er et av verdens verste land å være ungdom i, med fattigdom, konflikter og seksuell vold. Slik kan det ikke være.
Det gjøres for lite med de humanitære og politiske utfordringene som er i Kongo. Kongolesiske og internasjonale myndigheter har sviktet barn og unge.
Derfor har Caritas 47 kontorer i landet, og gir humanitær hjelp i 1500 områder ved hjelp av engasjementet til 10.000 frivillige i Kongo. Caritas driver skoler og helsestasjoner over hele Kongo, som en av få organisasjoner.
Selv om kolonitiden er over, er hele verden vitner til hvordan Kongos naturressurser fortsetter å bli utnyttet. Det er ikke rettferdig at ungdom i Kongo må betale prisen for vår smart-teknologi!
Det har norske elever besluttet at de ønsker å gjøre noe med!
Verden trenger engasjerte norske elever – fordi våre elever har kraften til å endre verden!
Kommentaren var på trykk i Adresseavisen Mandag. 18.Mars.2019
