«Min bønn til Jesus er at han må hjelp oss når vi er svake så vi ikke trenger å krenke andre for å føle oss sterke.»

Stadig færre nordmenn har troen på Jesus Kristus som en viktig del av sitt liv. Og mange synes det er svært vanskelig å svare på spørsmålet: Hvem er Jesus for deg?

For meg er Jesus mitt personlige forbilde, han er en som har tillit og omsorg for alle også, kvinner. Han er den som dekket behovene som kvinnene hadde i en tid der kvinner hadde en lav status og ble undertrykt av menn i samfunnet.

Jesus var læremesteren som forente menn og kvinner, og lærte oss at vi er likeverdige mennesker i Guds bilde.

Alle, kvinner og menn, er ett i Kristus Jesus. Kvinner i den Romerske og jødiske kultur må ha vært utrolig glade for å høre at de er Guds barn og likeverdige med menn i Guds øyne.

I dag går det samme budskapet til menn og kvinner av alle folkeslag:

For så høyt har Gud elsket alle, at han ga sin Sønn, den enbårne, for at hver den som tror på ham, ikke skal gå fortapt, men ha evig liv.

Jesus lærte en hel verden at kvinner og menn, er ett i Kristus Jesus.

Døden og oppstandelsen til Jesus er en manifestasjon som omhandler Guds kjærlighet til oss som menneske.

Guds kjærlighet er ikke usynlig, tvert om så ble den synlig for oss ved at Gud ble til menneske, da han tok bolig iblant oss— da han ga oss råd og lærte oss viktige verdier om livet og deretter døde han og stod opp fra de døde for å gi oss evig liv.

Jesu korsfestelse og oppstandelse er kjærlighetserklæringen til alle mennesker. En slik kjærlighetserklæring har gitt mange liv en mening og en betydning fordi de er elsket av sin skaper.

Guds kjærlighet til alle mennesker må gjenspeiles i vårt liv i møte med hverandre. Å elske din neste som deg selv, er noe av det fineste du kan gjøre for kvinner og menn.

Fortelling i Johannes illustrerer hvordan Jesus kom med et revolusjonerende kvinnesyn i et samfunn av menn som hadde gjort det til sin personlige oppgave å steine kvinner som begår ekteskapsbrudd.

Kvinnen som ble grepet i ekteskapsbrudd.
» og Jesus gikk ut til Oljeberget.  2 Tidlig neste morgen kom han til tempelet igjen. Hele folkemengden samlet seg om ham, og han satte seg og begynte å undervise dem.  3 Da kom de skriftlærde og fariseerne med en kvinne som var grepet i ekteskapsbrudd. De førte henne fram  4 og sa: «Mester, denne kvinnen er grepet på fersk gjerning i ekteskapsbrudd.  5 I loven har Moses påbudt oss å steine slike kvinner. Men hva sier du?»  6 Dette sa de for å sette ham på prøve, så de kunne få noe å anklage ham for. Jesus bøyde seg ned og skrev på jorden med fingeren.  7 Men da de fortsatte å spørre, rettet han seg opp og sa: «Den av dere som er uten synd, kan kaste den første steinen på henne.»  8 Så bøyde han seg ned igjen og skrev på jorden.  9 Da de hørte dette, gikk de bort, én etter én, de eldste først. Til slutt var Jesus alene igjen, og kvinnen sto foran ham. 10 Da rettet han seg opp og spurte: «Kvinne, hvor er de? Har ingen fordømt deg?» 11 Hun svarte: «Nei, Herre, ingen.» Da sa Jesus: «Heller ikke jeg fordømmer deg. Gå bort, og synd ikke mer fra nå av!» Joh 8. 1-11

Fortellingen er festet til hverdagshendelsene i Israel, der det var helt normalt at menn skulle fordømme og steine kvinner.

Jesus kom til verden for å sette de undertrykte i frihet.

Slik er Guds kjærlighet.

Når Jesus tilbyr kvinnen «tilgivelse», inviterer han oss til å vise verdighet til kvinner og ha tiltro til kvinners handlinger.

I denne fortellingen overrasket Jesu opptreden både kvinnen men også alle mennene som ble vitne til Jesu kvinnesyn.

Menn og kvinner ble overrasket fordi Jesus introduserer en helt annen tenkning med nye verdier—Jesus kom ikke til verden for å dømme menn og kvinner, han kom til verden for å tilgi oss og frelse menn og kvinner i hans død og oppstandelse.

Jesus hadde ikke en politisk oppgave i samfunnet men han hadde en Guddommelig oppgave om å tilgi våre synder og frelse alle.

Selv om fortellingene om Jesu møte med kvinner er enkle å forstå, så formidler de mange følelser og tanker om Jesus sine visjoner om kvinners plass i samfunnet og hans kjærlighet for den enkelte kvinne.

Det er interessant å huske på at det var en kvinne som var første vitne til Jesu oppstandelse. Jesus selv ga Maria Magdalena det ærefulle oppdraget om å gå og forkynne om oppstandelsen til de mannlige disiplene.

Så hva er virkningen av Jesu lære og liv i vår tid?

Virkningen av Jesu liv utfordret mennesket som levde i de tradisjonelle verdiene og han engasjerte samfunnet.

Hans virkning i vårt samfunn er at vi trenger ikke å tro på Jesus som verdens frelser for å ha noe å lære av ham om hans kjærlighet til kvinner og menn.

Hva lærer jeg om Jesus–ved å se på de kvinnene han møtte?

Jeg har lært at han er den som ga verdighet til kvinner, han så deres behov og han tok de på alvor.

Han er et forbilde vi kan følge etter for å etterleve hans lære, tenking og verdier.

Vi har noe å lære av hvordan han møtte hver enkelt kvinne.

Min bønn til Jesus er at han må hjelp oss når vi er svake så vi ikke trenger å krenke andre for å føle oss sterke.

Gratulerer så mye med kvinnedagen.

Tale fra 8.Mars.2019 i gudstjeneste ved Sarpsborg Kirke

09TEMtn_kvinnedag-012

Foto: Tobias Nordli

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s