Det er bare å brette opp ermene

Det stilles skyhøye forventninger til ditt arbeid, Tor Mikkel Wara.

Fremskrittspartiet har fått sin fjerde justisminister etter knappe fire år i regjering. Den nyutnevnte justis-, beredskaps- og innvandringsministeren Tor Mikkel Wara står ovenfor store utfordringer. Saken som bør ta mer plass på skrivebordene i departementet handler om barn og unges oppvekstmiljø. Nykommeren i regjeringen må raskt ta på seg ansvaret med å løse den økte ungdomskriminaliteten. Det er en oppgave ingen annen tidligere Frp-statsråd har mestret.

Trøndelag har hatt en økning i antall politisaker hvor de aller yngste lovbryterne har vært involvert. På kun tre år har politiet mottatt en dobling i antall rapporterte lovbrudd gjort av ungdom mellom 10 til 14 år.

En gjeng ungdomsskoleelever skaper uro i butikker, gater og på skolen de går på i Verdal. De stjeler, gjør hærverk, truer medelever og skoleledelsen har funnet alkohol på toalettet.

Politiet rapportere at voldsbruken blant ungdom har blitt grovere og volden deles på internett raskere enn tidligere. Trondheims innbyggere ble sjokkert etter en slåssepisode for to år siden. Flere gutter filmet da en elev som ble banket til blods i en garderobe på en videregående skole i Trondheim. En slik voldsepisode ble delt på et blunk over internett og sosiale medier.

Den negative økningen i ungdomskriminaliteten finner vi ikke bare i Trøndelag. Ungdomskriminaliteten økte i fjor med 25 prosent i Oslo, Asker og Bærum.

NRK melder at flere barn helt ned i 13-årsalderen i Oslo bærer kniver og pistol. Barn blir brukt som selgere av narkotika i områder kontrollert av de etablerte gjengene. Antall masseslagsmål i miljøet har økt.

Verken justisdepartementet eller politiet har klart å bekjempe volden. Det er et tankekors at ungdomskriminaliteten øker så markant, samtidig som at politiet meldte at de i fjor fikk inn historisk få anmeldte lovbrudd i Norge.

En viktig verdi ved de forebyggende tiltakene er å arbeide for at ungdommene føler at de er en del av samfunnet og at de kan være viktig for samfunnet. Justisministeren må derfor ha en bedre kommunikasjon med ungdommene og de som jobber rundt dem for å forstå hvilke behov, følelser og tanker som rører seg i miljøet. Dersom ungdommene ikke føler at de betyr noe for samfunnet, risikerer vi at de finner tilhold og forståelse i andre miljø som kan være med å gjøre dem til morgendagens kriminelle. Regjeringen må forsterke arbeidet inn mot de plassene unge finner forståelse og anerkjennelse; på fritids-klubbene, kulturskolen, skolen og i idrettsfellesskapet.

I arbeidet med å redusere ungdomskriminalitet er det nødvendig å arbeide med årsakene. Regjeringen har forsømt sitt viktige arbeid opp mot hovedårsaken, nemlig å løfte flere mennesker ut av fattigdom. Statistikken fra SSB er usminket og kommer med en tydelig konklusjon: forskjellene i Norge har økt i de siste årene. I verdens rikeste land lever over 100 000 barn i en fattig familie. Antallet barn med innvandrerbakgrunn i fattige familier er doblet fra 26 000 barn i 2006 til 55 000 barn i 2016. Andelen fattige og unge uten jobb og utdanning er større blant innvandrerungdom enn annen ungdom.

I et intervju i forrige uke i Dagsavisen mener Frp toppen Christian Tybring-Gjedde, at neste tiltak må være at fattige familier må få færre barn. Et så enkelt svar på en alvorlig fattigdomskrise løser ikke utfordringene.

Regjeringen må jobbe for at alle unge mennesker skal få lik mulighet til å drive med idrett og delta i et fellesskap. Det må innføres en maksgrense i treningsavgift i norsk idrett. Barn og unge opplever idrettsglede, fellesskap, mestring og de får muligheten til å utvikle seg. I idretten legger de ofte bort alt av bekymringer – de setter livet litt på pause og opplever frihet fra en vond virkelighet. Utstyrspresset og treningskostnadene må betydelig ned, slik at ingen faller utenfor.

For å motvirke sosial ulikhet i barn og ungdomsårene må regjeringen lovfeste retten til fritidsklubb. Ungdommene har et behov for trygge arenaer for å føle mestring, bygge selvtillit, bygge sin sosialkompetanse og grensesetting.

Etter fire år kan vi felle en knallhard dom over regjeringen. Regjeringen har mislyktes med å senke ungdomskriminaliteten og fattigdommen i vårt lille land. Regjeringen mangler en tydelig idé for hvilken betydning gode oppvekstvilkår har i det forebyggende arbeidet mot ungdomskriminalitet.

Kjære nyutnevnte justis-, beredskaps- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara, det er bare å brette opp ermene. Ingen flere barn skal bli morgendagens kriminelle og fattige voksne. Derfor stilles det skyhøye forventninger til ditt arbeid.

Leon Bafondoko (20)

Artikkelen var på trykk Adresseavisen Fredag 20.April.2018

Link: https://www.e-pages.dk/adresseavisen/5739/article/717476/46/1/render/?token=085f3db91c5214367fece5fdbe99e16736259607_1712033215539085_836246818479144960_n.jpg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s