jeg vil redde liv etter døden

den

En avdød donor kan redde opptil sju liv. Jeg har tatt valget og er blitt organdonor.

Jeg er 21 år og har tatt en positiv stilling til å bli organdonor mens jeg enda lever blant dere. Jeg har også informert mine nærmeste om at jeg sier ja til organdonasjon. Det er de som skal bekrefte min vilje til legene, etter at jeg er død.

Å være organdonor er et standpunkt du må ta før du dør, det er naturligvis ikke mulig å ta et personlig standpunkt etter at du er død. Hvis organdonasjon skulle bli aktuelt, håper jeg du har tatt et standpunkt. Jeg inviterer flere til å fortelle sine nærmeste om de vil være donor eller ikke, slik at de pårørende slipper å ta stilling til det i sorg og krise etter din død. Helsepersonellet har ikke lov til å argumentere. De kan bare spørre én gang, og de må akseptere det svaret de får fra pårørende.

I dag er alle mine organer friske, men dersom de svikter en dag, er jeg veldig takknemlig for at vi har mennesker som har valgt å donere sine friske organer av fri vilje, som en frivillig gave til de syke – det ligger i ordet «donasjon». 

I juni leste jeg på NRK om Anja Katrine. Hun hadde den svært alvorlig og sjeldne lungesykdommen lymfangioleiomyomatose. Det finnes ingen behandling. Anja Katrine hadde en lungekapasitet på 20 prosent. Hun kunne dø når som helst om hun ikke fikk nye lunger.

Organdonasjon er for mange mennesker eneste utvei fra en dødelig sykdom. Lungetransplantasjon er et av de mest kompliserte inngrepene legene kan gjøre, og utføres bare på Rikshospitalet i Oslo. Etter fire og en halv time med lungetransplantasjon hadde Anja Katrine fått nye, friske lunger.

Ungdom, voksne og eldre kan ta et valg: Det er ingen øvre eller nedre aldersgrense for å bli organdonor. Det er behov for organer til alle aldersgrupper. Mennesker blir syke i alle aldersgrupper, barn, voksne og eldre venter på et nytt organ fordi kroppen har sviktet. Det er mange som ikke vet hvor enkelt det er å bli registrert som donor.

Alt jeg trengte å gjøre, var å bruke ett minutt for å fylle ut et donorkort (fysisk kort, app eller i kjernejournal) for å bli registrert. Det er helsepersonell som tar en medisinsk vurdering der og da når min død inntreffer om hvorvidt mine organer egner seg for transplantasjon. De aktuelle organene må være friske, ha riktig DNA, blodtype og størrelse. 

Ved utgangen av 2018 sto 460 personer på venteliste for å få nye organer. 27 personer døde mens de ventet, ifølge Stiftelsen Organdonasjon.

En avdød donor kan redde opptil sju liv. Vi kan donere hjerte, lever, bukspyttkjertel, lunger og nyrer. Det er mange som sier nei, eller ikke tar stilling. Jeg håper jeg kan redde mange liv etter døden. 

Kommentaren var på trykk i Adresseavisen Mandag 12.August.2019

Link

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s