Ungdom blir stående uten sommerjobb

Trondheim kommune har ikke et godt nok samarbeid med næringslivet om å få ungdom ut i sommerjobb.

Eksamenstiden er over, elevene er ute i sommerferie, og noen er så heldige og har sommerjobb. I mange år har sommerferien vært en tid der skoleungdommer ønsker å bruke sommeren til å tjene egne penger og få arbeidstrening. Da jeg var 17 år, sendte jeg inn min første jobbsøknad og CV til «Ung i Jobb» i Trondheim kommune, et kommunalt tiltak for å gi sommerjobb til ungdom.

Jeg var en aktuell kandidat og ble kalt inn til et gruppeintervju sammen med ungdommer fra hele Trondheim. Kommunen ansatte 25 gutter og 25 jenter, og jeg var en av de heldige som fikk tilbud om en fire ukers sommerjobb ved Nidarvoll sykehjem. Det var mitt første møte med arbeidslivet, og siden den gang har jeg fått muligheter i ung alder til å konkurrere om mange ulike jobber.

Hver sommer ansetter«Ung i jobb» ungdommer mellom 16 og 18 år ved helsehus eller helse- og velferdssenter (sykehjem eller omsorgsbolig) i vår kommune. Tiltaket er et godt og velfungerende program for å hjelpe unge i sommerjobb, men nå er tiden inne for at bystyrepolitikerne klarer å tenke nytt slik at Trondheim kommune klarer å tilby sommerjobb til enda flere ungdommer i flere yrker.

Det er en utfordring for ungdom og næringslivet når antall ungdommer som har sommerjobb eller deltidsjobb, er nær halvert fra slutten av 1990-tallet og frem til i dag. Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Da jeg ble født i 1998, hadde 75 prosent av guttene på 17 år en sommerjobb eller deltidsjobb, mens i 2017 var under 50 prosent registrert med en yrkesinntekt.

Dette har å gjøre medat det er færre jobber for ufaglærte skoleungdommer. En annen årsak er også at Trondheim kommune ikke har et godt nok samarbeid med næringslivet. Trondheim kommunen og næringslivsledere må ha et felles mål om å gi arbeidstrening til ungdom i sommerferien. Det er bare slik næringslivet kan få unge, hardtarbeidende jobbtalenter. I flere uker i Adresseavisen/trd.byhar vi lest mange intervjuer av hardtarbeidende unge og lovende jobbtalenter som bor i vår kommune og arbeider i et spennende næringsliv med mange karrieremuligheter for oss unge.

Bystyrepolitikerne må fornye tiltaket «Ung i Jobb», og gjøre det enklere for ufaglært ungdom til å være i sommerjobb blant annet i salg og service, bygg og anlegg, havbruk og fiske, musikk og kultur, reiseliv og helse. Min oppfordring til våre nye folkevalgte etter kommunevalget, er å arbeide for et felles bystyre vedtar i fremtidige budsjetter at vår kommune skal tilby gratis HMS-kurs og annet relevante sommerkurs til alle våre ungdommer i alderen 16-18 år. Dette skal bidra til at flere unge som ønsker sommerjobb, kan søke på flere yrker samt at det er mer attraktivt for arbeidsgivere å ansette ungdommer som allerede har tatt HMS-kurs.

Det er mange skoleeleversom vil ha sommerjobb, men det er ikke så mange arbeidsgivere som ansetter ungdom. Derfor må kommunen ha en helhetlig og målrettet handlingsplan som tilrettelegger for at Trondheim kommunen og NHO kan gi flere unge sitt første møte med arbeidslivet.

På grunn av lite nettverk er det mange unge som har utfordringer med å komme seg inn i arbeidsmarkedet. Ofte er det barn av foreldre som har et stort nettverk, som får sommerjobb blant bekjente. Jeg ønsker at Trondheim kommune skal ta ansvar for å utjevne de sosiale forskjellene slik at man ikke må ha gode kontakter for å få sommerjobb.

Vår kommune må ha tiltak for å senke terskelen inn i arbeidslivet for alle ungdommer uavhengig av sosial bakgrunn. Gratis HMS-kurs og kurs i å skrive søknader og CV og presentasjon-kurs kan hjelpe. Slik kan flere ungdommer lære å presentere seg selv på en best mulig måte til arbeidsgivere. Sommerjobb er en positiv modningsprosess der våre unge blir møtt med forventninger og krav fra arbeidsgiver. Sommerjobb og sommerkurs gir også nye venner, verdifull kompetanse, arbeidstrening, nettverk, referanser og selvutvikling.

Trondheim kommune ognæringslivet må arbeide for at ungdommene får en tilknytning til arbeidslivet, det er best for ungdommen og best for næringslivet. Jeg stiller til kommunevalg og derfor inviterer jeg flere politikere til å gjøre en felles innsats for at alle ungdommer som ønsker det, skal få tilbud til arbeidstrening og kurs i sommerferien.

Kommentaren var på trykk i Adresseavisen Onsdag 26.Juni.2019

Link

IMG_5106.jpg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s