Min onkel, som fikk fredsprisen, er mitt forbilde

Det er en utrolig viktig fred og frihetskamp som min onkel Mukwege står for. Han er mitt forbilde fordi han er hjelperen som bringer håp om en bedre verden for alle mennesker som opplever urett. Onkel er en fredsprisvinner som har integritet, han er prinsippfast om å hjelpe og viser omsorg til dem som er i nød. I hans modige Nobel-tale står han uredd på sine meninger om hans tenkning om fred og kvinners plass i samfunnet. På bakgrunn av hans meninger og engasjement for å hjelpe kvinner, ble han utsatt for et attentat i 2012, der livvakten hans ble drept.

Onkel bringer håp om en bedre verden for alle fordi han har viet sitt liv til å være i tjeneste for andre – og han tjener andre med glede. Onkel handler etter kristne verdier og hans overbevisning. Det er det som er onkel sin styrke i hans fredsarbeid. Ut fra den kristne tro har onkel lært meg om integritet og viktigheten av å etterleve det dobbelte kjærlighetsbudet som sier at du skal elske din neste som deg selv.

Familien og jeg har et engasjement for å hjelpe andre fordi det er vår kristne tro om nestekjærlighet og vi ønsker å forandre samfunnet til det bedre for alle. Derfor har min storebror Tromsø-spiss, Mushaga Bakenga, og familien stiftet den humanitære organisasjonen Jabez Verden som samler inn penger til utdanning for de mest sårbare barna i øst i Kongo. Vår humanitære organisasjon finansierer skoleutdanning i Øst-Kongo til 800 foreldreløse barn, og til barn som er ofre for voldtekt i krigen nær byen Bukavu der Fredsprisvinner Denis Mukwege arbeider.

Onkel Mukwege har alltid vært en stor inspirasjon for oss til å hjelpe de som opplever å ha nådd bunnen i livet. Onkel hjelper kvinnene som har opplevd stor urett mot egen kropp, og familien og jeg hjelper fattige, foreldreløse barn som har blitt voldtatt i krig ved å gi de en trygg og god skolegang. Slik bygger vi opp en lokalbefolkning som opplever stor lidelse i et fattig land som er i krise. Dette gjør vi fordi vi tror på at utvikling og fred er noe som må bygges best nedenfra. I det arbeidet som enkeltmennesker oppnår gjennom håp, engasjement, initiativ og mot. Det har ildsjelen Denis Mukwege vist en hel verden, derfor har hans engasjement og arbeid blitt hedret med Nobels fredspris.

Mukwege har vært svært opptatt av at alle må forstå hva som er årsaken til at kongolesere lider så mye, og at verdenssamfunnet gjør så lite for å hjelpe. Derfor sa fredsprisvinneren: «Krigen i Kongo er ikke en etnisk krig eller en religiøs krig. Det er en krig over ressurser. Og de ressursene er brukt over hele verden.»

Mange har blitt rørt av den sterke Nobel-talen til fredsprisvinneren. I hans tale til verden gir han oss ærlige svar på våre ærlige spørsmål om hvorfor ingen ledere har hatt politisk vilje til å skape fred i et land som har eierskap til en stor andel av verdens naturressurser som diamanter, gull, uran, coltan, kobber, wolfram, kobolt, kaffe og råolje.

Coltan gjør at din mobil er ladbar. Wolfram gir mobilen vibreringsfunksjon og ringelyd og de mikro-elektriske komponentene og ledningene i elektroniske varer er hovedsakelig laget av kobber. Elbiler, smarttelefoner og andre elektroniskeprodukter bruker kobolt i batteriene. Slik kjøper jeg og deg et sluttprodukt fra et land der over fem millioner mennesker har mistet livet i en krig som har ødelagt landet i 20 år, helt siden jeg ble født i landet i 1998.

Kongos naturressurser blir produsert og solgt til internasjonale selskaper uten respekt for kongolesere fordi kampen om de verdifulle ressursene har vært med på å drive konflikten i landet. Etter fredspristalen har BMW besluttet å trekke seg ut av Kongo i løpet av neste år, billeverandøren har ikke full kontroll på om deres underleverandører bedriver barnearbeid og andre brudd på menneskerettigheter i gruvedriften av kobolt.

Fredsarbeid angår oss alle, det er i alles interesser. Såpass ærlige må vi være med hverandre. Det er ingen som har interesser i at kongoleseres liv skal være i fare slik at de må flykte til et annet land som Norge. Det er ikke nordmenn tjent med, og ingen kongolesere er tjent med å være på flukt for sitt liv. Nordmenn har interesse for at kongoleserne finner sin fred i deres hjemland, og kongoleserne har interesse for at det blir fred i Kongo.

Det er summen av den politiske viljen i FNs medlemsland som gjenspeiler hvorvidt FN har lyktes i arbeidet for fred i verden, slik at det blir færre flyktninger som må forlate sitt hjemland fordi deres liv er i fare. Dersom du og jeg deler det samme fredsønske om at færre flyktninger skal komme til Norge, da har alle oss et felles ansvar for å vise vår interesse og engasjere oss for at det blir fred, og at freden opprettholdes i verdens land.

For å skape fred i verden, må vi først starte med å ønske hverandre alt godt i livet. Vi må tro det beste om folk og holde fred med våre naboer, kollegaer, venner og familie. Vennligst ikke skap en ubehagelig uro i andre menneskers liv. Om alle forholder seg til det, da skaper vi vennlige forhold mellom enkeltmennesker, grupper, stater og verden for øvrig. Onkel har lært meg at vi må arbeide for finne felles løsninger for å hjelpe hverandre, det er slik fred kan skapes mellom enkeltmennesker.

På trykk i adressa fredag 14. desember

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s