Dette er min drømmeskole

Det sosialdemokratiske prosjektet for landet må handle om å skape et samfunn med små forskjeller der vi har tid til hverandre.

Norge er et samfunn der forskjellene øker. Over 100000 barn vokser opp i fattigdom i verdens rikeste land. Med økende forskjeller er det ekstra viktig at Ap går inn for gratis SFO til alle barn. Et slikt tilbud vil styrke språkkapasiteten til minoritetsspråklige, og det gir alle barn en fritidsaktivitet.

Lekser er en utfordring i mange hjem. Hjemmelekser bidrar til å forsterke sosiale forskjeller i skolen. Minoritetsspråklige sliter med å gjøre lekser hjemme fordi foreldre ikke behersker norsk godt nok, og noen har lite eller ingen utdanning.

Jeg tror ikke elevene blir dårligere på skolen av å gjøre lekser, men kvaliteten i skolen blir dårlig når foreldre med ulik utdanningsbakgrunn må undervise til sine barn hjemme. Leksefri skole gir mer fritid til elevene og mer tid sammen med familien.

Vi må gi alle elevene mat i magen og mer tid sammen. Gratis skolefrokost, slik som Thora Storm, Tiller, Charlottenlund og Melhus videregående skole tilbyr elevene, utjevner sosiale forskjeller mellom eleven som kommer uten frokost i magen og eleven som kommer mett til skolen. Å dele et måltid sammen tidlig på skoledagen skaper konsentrasjon, men også gode møter mellom elevene.

13 prosent jenter og åtte prosent gutter på tredje året i videregående skole er veldig mye plaget av ensomhet, viser tall fra årets Ungdata-undersøkelse. Andelen som opplever ensomhet er den høyeste som noen gang er registrert i Ungdata. Tiden er inne for å innføre gratis skolefritidsordning på videregående skole, lik den modellen som Thora Strom VGS og KVT VGS har innført for sine elever.

Det sosialdemokratiske prosjektet for skolen må ha som mål å sikre at alle elevene har en felles møteplass og aktivitetstilbud på skolen etter skoletid. Dette forebygger ensomhet, skaper integrering, gir elevene mer tid til å være sammen og styrker relasjonen mellom elevene.

Drammen kommune har innført 11. skoleår, et utdanningstilbud til ungdommer som trenger et ekstra grunnskoleår og forberedelse til VGS. En slik innsatsklasse skal i min drømmeskole være en klasse på en videregående skole, slik at elevene kan få være i et fellesskap med jevnaldrende ungdommer samtidig som de bruker et ekstra år på å fullføre tiende trinn.

Det er viktig at det tilbys et ekstra grunnskoleår, fordi Utdanningsdirektoratet har varslet at stadig flere tiendeklassinger mangler grunnskolepoeng. De siste ti årene har andelen 16-åringer uten grunnskolepoeng økt fra 2,6 til nesten 5 prosent. 2700 elever avsluttet grunnskolen skoleåret 17/18 med manglende karakter i mer enn halvparten av fagene på vitnemålet.

De har lave karakterer eller har strøket i så mange fag at videregående skole blir svært vanskelig å gjennomføre. For de elevene det gjelder er det uheldig at de må møte en utfordrende tid på VGS fordi de ikke har grunnleggende lese-, regne- og skriveferdigheter fra grunnskolen. Det resulterer i at 5500 av dem ikke klarer å fullføre. Nå haster det å innføre en innsatsklasse for disse elevene.

Fremtidens skole må bli et kompetansesenter for ungdom. Det må ansettes en rekke fagfolk inn i skolen som arbeider til det beste for ungdommen. I Trondheim har flere skoler allerede begynt med å bygge et godt nettverk med fagfolk rundt og tett på elevene. På Thora Storm er det fysioterapeut som jobber med stress- og søvnmestring, med kropp og bevegelse.

Elevene på Tiller har Nav-kontor i skolen. Det hjelper hybelelevene og alle andre elever som har behov for å søke jobb, øve til jobbintervju, lære å sette opp budsjett, lære å betale regninger og bli kjent med hva Nav tilbyr dem som opplever opp- og nedturer i livet.

Vi må ansette flere sosiologer som arbeider med det psykososiale skolemiljøet, spesialpedagoger som gir tilpasset opplæring og helsesøstre som ser elevenes psykiske helse og dekker deres behov for mestring, trygghet og utvikling. Fremtidens skole må bli et kompetansesenter av et mangfold av fagfolk som har spisskompetanse inn mot alle utforingene som elevene opplever i ungdomstiden.

Denne drømmeskolen kjemper jeg for som medlem i Ap’s sentrale oppvekstutvalg. Vi må tenke nytt om innholdet i norsk skole, fremtidens skole må hete et kompetansesenter for ungdom. Et kompetansesenter som utdanner talenter som er i utvikling. Mangfoldet av fagfolk i fremtidens kompetansesenter skal skape en trygg og god ungdomstid. Elevene skal fullføre videregående utdanning i et godt fellesskap som gir dem mer tid sammen, der de ser hverandre, lytter til hverandre og tar vare på hverandre.

Lykkes vi med det, så lykkes vi med å realisere virkelige drømmer som lever i elevene våre.

På trykk og nett i adressa 06.11.18

Skjermbilde 2018-11-08 kl. 15.05.40

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s