Vi er generasjon fryktløs

Hva om vi kunne forme denne generasjonen til ikke å hete «generasjon perfekt» eller «generasjon prestasjon», men «generasjon fryktløs» eller «generasjon frihet»?

Det å tro at en ikke er elsket, er en veldig vond skamfølelse som mange ungdommer bærer med seg i en turbulent ungdomstid. Skamfølelsen skader ungdommene psykisk, og den får bli med på å definere dem med negative tanker om hvem de er. Plagsomme tanker om at jeg ikke er elsket, jeg er verdiløs, jeg mestrer ingen ting, jeg er ikke perfekt og jeg har ingen venner.

Ungdommene bærer også lengselen om å bli å bli sett og bekreftet av venner og familie. Enkelte unge blir avhengig av å motta bekreftelse av kjente og ukjente venner i form av sosiale medier, som Instagram «likes» eller ved å sende nakenbilder på Snapchat. Dette kan påvirke holdninger til egen kropp og betydningen holdninger til egen kropp har for den psykiske helsen. De dagene på sosiale medier hvor anerkjennelse uteblir, dager da du ikke får nok likes på bildet, kan fort bli svært så mørke og depressive dager.

Depresjons- og angstsymptomer er de vanligste plagene blant ungdom. Ifølge den nasjo-nale Ungdata-rapporten for 2017, er jenter langt oftere utsatt for psykiske plager. 29 prosent av jentene på VG3 har et høyt nivå av depressive symptomerog 12 prosent av guttene på VG3 rapporterer det samme.

Ungdommene som er født på slutten av 1990-tallet og etter årtusenskiftet er mest kjent som «generasjon prestasjon» eller «generasjon perfekt». Dette fordi dagens ungdom lengter etter det perfekte utseende, og et mer vellykket liv på skolen, i idrett, kultur og sosiale medier.

I Ungdata-rapporten for 2017 har 42 prosent av elevene på videregående følt at alt er et slit. Når de opplever avvisning på sosiale medier, vil selv enkle gjøremål som å pugge til prøve, skrive ferdig innleveringsoppgaven, spise middag, delta på trening i idrettslaget eller være ute blant venner føles som at «alt er et slit». Det skadelige prestasjonsjaget sliter oss ut og enkelte blir psykisk syke.

Som en motpol til generasjon prestasjon har flere ungdommer, inkludert meg, løsrevet oss fra prestasjonsjaget. Vi ønsker at flere unge skal ta del i den nye generasjonsbølgen «generasjon fryktløs». Over 450 ungdommer, og stadig flere fra hele landet, er med i bevegelsen «generasjon fryktløs».

Vi er ungdommer som nekter å la våre liv, våre valg og vårt samfunn definere og forme oss ut fra frykt for ikke å bli be-kreftet og elsket av andre. Mange av ungdommene fra «generasjon prestasjon» klarer ikke å finne seg selv lenger og de opplever en veldig tung identitetskrise.

«Generasjon fryktløs» ønsker å definere hvem vi er og ikke la oss bli definert av hva andre sier, tenker og mener at vi er. Derfor oppmuntrer «generasjon frykt-løs» andre ungdommer til å være fortrolige med egen identitet og selvbilde. Vi arbeider for at usikkerheten som finner sted i ungdomstiden skal bli til mer selvsikker og fryktløse ungdommer.

Ungdommene fra generasjon prestasjon mangler tillit til seg selv og streber etter å bli be-kreftet av andre fremfor å be-krefte seg selv for den en er. Når vi har selvtillit og er trygge på hvem vi er, blir det enklere å få tillit blant venner og de blir trygge på oss.

For mange unge er venner deres viktigste støttespillere når ungdomslivet blir litt tøft. Derfor oppmuntrer og mobiliserer «generasjon fryktløs» ungdommer til å gi kraft, kjærlighet og håp til hverandre. Vi bygger nye bærekraftige verdier inn i hverandres ungdomsliv. Dersom du opplever ny giv blant gode venner som fyller deg med selvtillit, glede og kjærlighet, da blir det enklere å tenke gode tanker om deg selv og å gjøre valg med utgangspunkt i kjærlighet –ikke i frykt, slik at frykten ikke blir en begrensning for våre valg.

For i kjærligheten finnes det ikke frykt, den iboende kjærligheten du har til ditt selvbilde og din identitet driver frykten ut av livet. Det er fordi det ligger en stor kraft i å våge å elske seg selv. Om du elsker deg selv er det ingen som kan argumentere for at du ikke er elsket.

Den amerikanske artisten Kanye West formidler en svært viktig sannhet når han sier «And I love you like Kanye loves Kanye». Elsker du deg selv, blir det enklere å vise kjærlighet, omsorg og å hjelpe andre. Derfor skal du elske din neste som deg selv.

Håper generasjon prestasjon starter arbeidet med å elske seg selv. Det er slik flere ungdommer starter å leve et liv i frihet til å vokse og være seg selv på en måte vi aldri kunne forestille oss.

Leon Bafondoko (20)

Artikkelen var på trykk Adresseavisen Tirsdag 19.Juni.2018

Link: https://www.e-pages.dk/adresseavisen/5788/article/740330/38/1/render/?token=91c740dd6ca32ae2707adafd6b7da9e836272037_1712310688844671_3104512965546606592_n.jpg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s