Fredspris mot voldtekt

Fredag kunngjøres hvem som i år får Nobels fredspris. Min stemme går til Dr. Dennis Mukwege. Han har viet sitt liv til å behandle kongolesiske kvinner som er blitt utsatt for seksualisert vold.

Voldtekt av kvinner er ondskap satt i system. Slik er det i mange konflikter og i kriger verden over.

I Den demokratiske republikken Kongo, og mange andre land, brukes seksualisert vold som en strategi for å ødelegge. Det er ikke bare den enkelte kvinnen som blir ødelagt – familier, nabolag og samfunnet blir revet fra hverandre.

Bafondoko og Dr.Denis Mukwege.jpg
I sommer reiste Leon Bafondoko (til venstre) til Kongo. Der besøkte han Panzi sykehus som er grunnlagt av gynekolog og kirurg Dr. Denis Mukwege (til høyre). – Han er mitt forbilde fordi han skaper håp for mennesker som lever i en vanskelig situasjon med krig og fattigdom, skriver Bafondoko.

Brutalt våpen

Ofte kommer unge soldater inn i landsbyer, og kvinner blir tatt mens de arbeider ute på jordene. De voldtas gjerne med mennene eller familiemedlemmer til stede, bare for å gjøre skammen og ydmykelsen enda større.

Voldtekt i krig er et brutalt våpen som bidrar til å terrorisere et samfunn lenge etter konflikten er over.

Kvinnene som overlever er skadet både fysisk og psykisk. Mange blir også utstøtt fra sine familier og landsbyer.

I år er det 15 år siden FNs sikkerhetsråd vedtok resolusjon 1325. Resolusjonen krever en stans av seksuell vold i konflikter. I tillegg skal alle som begår seksuelle overgrep, bli holdt ansvarlige og få sin straff. Fortsatt gjenstår mye arbeid for at dette skal bli en realitet.

Mitt forbilde

I sommer reiste jeg til Kongo. Der besøkte jeg Panzi sykehus som er grunnlagt av gynekolog og kirurg Dr. Denis Mukwege.

Her har han skapt et moderne og velutstyrt sykehus midt i fattigdom og en væpnet konflikt som har preget regionen i over 20 år.

Hvert år utfører sykehuset operasjoner og gir fødselshjelp og psykisk støtte til over 20.000 mennesker som opplever krig og fattigdom.

På sykehuset hadde jeg en samtale med Mukwege. Under vår samtale fikk jeg inntrykk av at denne mannen skaper håp for kvinner som har opplevd en ondskap som vi ikke kan en gang kan begynne å forstå.

Si ;D-kommentator Pamir fikk møte Malala:

Han er mitt forbilde fordi han skaper håp for mennesker som lever i en vanskelig situasjon med krig og fattigdom. Han kjemper for kvinners rettigheter fordi han vet at kvinner ikke ønsker å ha makt over menn, men at de ønsker å ha makt over seg selv.

I dag er det mange kvinner som må tie, og Mukwege er blitt en stemme for alle de kvinnene som er blitt tause etter et overgrep.

Må bli en internasjonal kamp

KrFs Hans Olav Syvertsen og SVs Audun Lysbakken har i år nominert Dr. Mukwege til fredsprisen. Mukwege har vært nominert til fredsprisen hvert år siden 2009, og i år håper jeg at den nye Nobelkomiteen gir en fredspris mot voldtekt.

Det er viktig å sette kampen mot seksualisert vold mot kvinner på dagsordenen. Kampen for kvinners rettigheter er starten på en feministisk utenrikspolitikk.

Det kommer aldri til å bli fred og utvikling hvis ikke kvinner får fred. Derfor må kampen mot voldtekt i krig bli en internasjonal kamp.

Internasjonal støtte og oppmerksomhet er viktig for at Mukwege skal kunne fortsette å lykkes med sitt arbeid for kvinners rettigheter. De som kjemper mot voldtekt og seksualisert vold, kjemper for fred og utvikling.

Teksten er også publisert på nettsidene til FN-sambandets ungdomspanel.

Leon Bafondoko (17) FN-sambandets ungdomspanel.

Artikkelen var på trykk i Aftenposten Onsdag 7.Oktober.2015

Link: https://www.aftenposten.no/meninger/sid/i/AxyA/Fredspris-mot-voldtekt 

36223411_1709891282419945_1884931781799444480_n.jpg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s