Norge har ansvar for flyktningestrømmen

Norge stod i spissen for det som har skapt tidenes største flyktningekatastrofe til Europa. Libya har blitt et lovløst land og vi må ta vår del av ansvaret.

Fra vinteren 2011 spredte Den arabiske våren og folkeopprøret seg fra land til land med vekslende hell. Opprørere demonstrerte i Benghazi med krav om mer demokrati. Opptrappingen av konflikten, og frykt for at Gaddafi ville angripe sivile, førte til at FN først innførte sanksjoner mot Libya, for så å godkjenne en internasjonal militær intervensjon, som ble avgjørende for regimets fall juli 2011.

FNs sikkerhetsråd ga medlemslandene tillatelse til å «ta i bruk alle nødvendige midler for å beskytte sivile og sivile områder som trues av angrep». Mellom 24. mars og 30. april 2011 slapp norske F-16 fly 588 bomber over Libya. Bombeangrepene skilte ikke mellom sivile og militære mål. FN og NATO hadde ingen forutsetninger for å innføre demokrati og menneskerettigheter fra 40.000 for høyde. Det ble ført krig for regimeendring, for å fjerne en diktator, uten en plan for hva som skulle skje etter endt operasjon.

I dag har Libya ingen fungerende sentral myndighet, domstol eller politimakt. Det er opprørsgruppene som styrer landet nå. Disse har fått stor tilgang på tunge våpen etter Libya-krigen. NATOs bombing i Libya har gjort landet til en trygg havn for kyniske menneskesmuglere. De har fritt leide til å «hjelpe» flyktningene fra Afrika over til Europa. Minst 3500 båtflyktninger har mistet livet på vei til Europa det siste året, ifølge FNs høykommissær. Den italienske kystvakten venter over 100 000 flyktninger i 2015. De fleste vil legge ut fra Libyas kyst. Det kommer hundretusener av flyktninger fra land i Nord-Afrika og Midtøsten, som bruker Libya som utgangspunkt for den farefulle ferden mot Europa.

Situasjonen i Libya er humanitært sett mye verre nå enn før det internasjonale samfunnet grep inn med militærmakt. Norge med sin deltakelse i bombingen har et moralsk ansvar for å ta imot båtflyktningene. Jens Stoltenberg sa i 2011 at «historien vil avsi sin dom over oss på grunnlag av våre handlinger nettopp i disse dagene». Nå er Jens Stoltenberg blitt generalsekretær i NATO og historiens dom er klar. Libya-krigen og Norges deltakelse har bidratt til å skape en humanitær tragedie, hvor desperate båtflyktninger dør hver dag i Middelhavet.

Leon Bafondoko (17) FN-Sambandet Ungdomspanel

Artikkelen var på trykk i Adresseavisen Mandag 14.September.2015

Link: https://www.e-pages.dk/adresseavisen/4928/article/321664/48/4/render/?token=5f7a1d3239d10f7ab6f018a2968fc8ef

Artikkelen ble publisert på FN-Sambandets nettsider.

35963851_1710504595691947_7770396819799932928_n

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s