Et minutts stillhet før hver kamp

Det omstridte valget av VM i Qatar og avsløringene fra avisa Sunday Times som legger til grunn at det har vært korrupsjon i forkant av valget om VM skal avholdes i Qatar i 2020. Dette burde være en vekker for oss alle om hvordan de etiske forholdene i FIFA er, og hvordan FIFA-pampene opererer i sine tillitsvalgte posisjoner.

Det var nødvendig med en politiaksjon mot FIFAs hovedkontor i Sveits etter tildelingen av VM til Russland (2018) og Qatar (2022). Nå håper vi at FBI og politiet i Sveits skal klare å rydde opp i ukulturen til FIFA som omhandler korrupsjon, svindel, bestikkelser og hvitvasking av penger.

Qatar er i full gang med å bygge ut til å være vertskapsland VM i 2022. Frem til nå bygger de idrettsanlegg for enhver pris og bryter menneskerettigheter fortløpende. De utenlandske arbeiderne blir utnyttet og jobber under grusomme forhold som ingen mennesker skal leve med. Det har blitt dokumentert at det er mange arbeidere som har mistet livet under de umenneskelige arbeidsforholdene, og ITUC (den internasjonale arbeidstakerorganisasjonen) anslår at over 4000 fremmedarbeidere vil dø før åpningen av fotball-VM i 2022.

Det vi ser i Qatar er moderne form for slaveri. Det internasjonale samfunnet, gjennom en rekke organisasjoner for menneskerettigheter, har lagt press på Qatar om at de må gi slavearbeiderne et verdig arbeidsliv. Et arbeidsliv som respekterer arbeidsforhold, lønn og antall timer et menneske har kapasitet til å jobbe. Tidligere FIFA-president Sepp Blatter har ledet en organisasjon som har bidratt til å skape slaveri og korrupsjon.

De 209 medlemslandene i FIFA har også et ansvar for å fremme gode verdier som FIFA kan bygge på de neste fire årene der den kommende presidenten har makt. Det har ikke blitt gjort nok for å presse Qatar til å gi fremmedarbeiderne bedre sikkerhet, skikkelige boligforhold, lønninger og trygge liv forøvrig.

FIFA er en organisasjon som er under press, og sentrale folk har blitt pågrepet. Som ofte er spillereglene i en organisasjon at lederen tar ansvaret og konsekvensene, og trekker seg. Men slik er det ikke FIFA. Der er kulturen åpenbart litt annerledes. Men etter et maktspill har den gjenvalgte FIFA-presidenten valgt å trekke seg.

Fotballorganisasjonen har blitt til en skandale. og FIFA har mistet mye av sin integritet. Kongressen må velge en president som kan jobbe mot ukulturen med korrupsjon og hvitvasking. I tiden fremover må FIFA jobbe for at de landene som blir valgt til å være vertskapsland, er land som fremmer menneskerettigheter og gode arbeidsvilkår for arbeidere.

Leon Bafondoko (17) FN-Sambandet Ungdomspanel

Artikkelen var på trykk i Adresseavisen Torsdag 4.Juni.2015

Artikkelen er publisert på FN-Sambandets nettsider.

Link: https://www.e-pages.dk/adresseavisen/4841/article/279743/37/6/render/?token=83f80ecba230fa9af90b889084d9e8e1

36234211_1710493312359742_163378623204556800_n.jpg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s