Regjeringen svikter de yngste

Det er ingen grunn til å liberalisere alkoholsalget. Derimot savner jeg tiltak som kan hjelpe barn av alkoholmisbrukere.

En ny regjeringsperiode har startet. Regjeringen innleder perioden med å løse det de ser på som de viktigste utfordringene nordmenn står ovenfor i de neste fire årene. De har valgt å starte med å utvide åpningstiden på alkoholsalget i butikkene.

I Jeløya-plattformen slår Erna Solberg og co fast at butikkene skal få selge alkohol til klokken ni på kvelden. Dette skal også gjelde på lørdager der alkoholsalget stenger klokken seks. Regjeringen skal også gi kommunene friheten til å innføre lengre åpningstider på Vinmonopolet.

Tilhengerne av et slikt forslag argumenter med at de ønsker mer frihet og mindre moralpoliti i norsk politikk og i butikkhyllene, samt at de ønsker også en enklere hverdag for dem som ønsker et glass vin til middagen. Det sies at målet med forslaget er å gjøre hverdagen litt enklere for folk flest.

Liberale parti tar ofte til orde for å si at enhver liberalisering er positivt for samfunnet. De foretrekker også ofte å foreslå og iverksette liberaliseringer av samfunnet gradvis. Her er regjeringen ingen unntak. Allerede ved valget i 2013 vedtok Høyres landsmøte å utvide åpningstiden for alkoholsalg i butikk. I fjor foreslo Frp å åpne for ølsalg i kiosker og på bensinstasjoner. Deretter fulgte FpU formann Bjørn-Kristian Svendsrud opp i år på VGTV-programmet «Mads» med forslag om døgnåpent alkoholsalg.

Norge skal redusere omfanget av skadelig alkoholbruk med ti prosent innen 2025. Men mye tyder på at mer tilgjengelig alkohol vil gjøre det vanskeligere for regjeringen å oppfylle alkoholkravet fra Verdens helseorganisasjon (WHO) som vi har forpliktet oss til.

Våre europeiske naboer, som blant annet Spania og Tyskland, har redusert forbruket sitt. Men her i Norge øker vi forbruket. Ifølge Folkehelseinstituttet drikker hver voksen nærmere åtte liter ren alkohol i året. Forbruket har økt med 40 prosent de siste 20 årene.

For noen er alkohol et gode, og for andre er den en byrde som vekker vonde minner. Hvert år er det omtrent 150000 barn som gruer seg til julefeiringen fordi hjemme drikker de voksne og de glemmer å være måteholdne. Barna opplever ubehag, redsel for vold og krangling. Regjeringens forslag til alkoholpolitikk er et tiltak som skaper mer tilgjengelighet, og som skaper en mer utrygg hverdag for barn av alkoholikere.

I rapporten fra Oslo Economics kommer det frem at samfunnet må betale mer for skader av alkoholbruk enn det samfunnet tjener inn på avgifter. Alkoholproblemer og skadelig alkoholbruk koster det norske samfunnet over 22 milliarder kroner hvert år, mens alkoholavgifter gir 12,5 milliarder kroner inn i statskassa.

I tillegg opplyser samme rapport at faggruppen har utelatt tall som går på hvor mye store tap som påføres fra ødelagte familierelasjoner og barns framtidige psykiske utfordringer med å bo i et alkoholisert hjem.

Hvert år står rus bak omtrent hver fjerde dødsulykke i trafikken. Alkoholutløste dødsfall er hovedsakelig knyttet til leversykdom og alkoholforgiftning. Ifølge tall fra Folkehelseinstituttet, døde 336 i 2016 grunnet alkoholbruk. Fremtidige regjeringer må forme en sunn alkoholpolitikk som verner om unge, alkoholikere og de pårørende.

Det er naivt å tenke at det å bry seg om alkoholkonsumet kun en privat sak. Slike holdninger bidrar til å gjøre alkoholisme til et tabubelagt tema. I løpet av metoo-kampanjen ble et høyt alkoholinntak brukt som forklaring i mange av sakene om seksuell trakassering. Den norske metoo-kampanjen har vist at alkoholvaner er langt ifra en privatsak og når dømmekraften svikter kan konsekvensene ryste et helt parti.

Er du bekymret for alkoholmoralen til dine kjære, vær et moralpoliti, vis dem pekefingeren og vis dem at du er til stede og bryr deg. Vi må snakke mer om hverandres drikkevaner.

Fremtidig alkoholpolitikk bør bestå av en sterkere vilje til å begrense tilgjengeligheten av alkohol. Det vil kommer de minste, bilistene og folkehelsen til gode.

Selv om at mange mener at alkohol er godt å nyte i flere sammenhenger, er sannheten at de mange samfunnsmessige og individuelle skadene som mye alkohol medfører er enorme. Det burde være en påminnelse til oss alle, også til regjeringen.

Derfor savner jeg flere konkrete tiltak mot alkoholmisbruk og forebygging av rusavhengighet, samt hvordan regjeringen ønsker å ivareta barn av alkoholmisbrukere. Jeg ser ingen grunn til at vi skal liberalisere alkoholsalget.

Leon Bafondoko (20)

Artikkelen var på trykk Torsdag 22.Februar.2018

Link: https://www.e-pages.dk/adresseavisen/5691/article/694932/38/1/render/?token=3965c904338604bf812155bd7aebfaa5

36233713_1712000365542370_3133678701179305984_n.jpg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s