Oljefondet må trekke seg ut av verdens mest korrupte land

Den dødeligste konflikten siden andre verdenskrig pågår i Kongo. Jeg tror korrupsjonsavsløringene fra «Paradise Papers» kan bidra til å stoppe krigsforbrytere.

Den demokratiske

republikken (DR) er et av landene som UD fraråder å reise til. Det er over 618000 mennesker som er på flukt og 1,5 millioner mennesker er interne flyktninger i Kongo. Situasjonen i landet er ustabil, med en rekke grupper som kriger mot hver-andre øst i landet samt massiv motstand mot president Kabila som motsetter seg nyvalg etter 16 år i presidentstolen.

Borgerkrigen i Kongo har drept over fem millioner mennesker siden jeg ble født i landet i 1998. Konflikten i Kongo er den dødeligste konflikten siden andre verdenskrig. Et av verdens fattigste land eier rundt 80 prosent av verdens mineraler som diamant, kobber, kobolt, gull, coltan, sink, tinn, wolfram og uran.

Mineralene fra Kongo ender til slutt opp i mange av våre personlige elektroniske enheter som mobiltelefoner, bærbare datamaskiner og digitale kameraer. Verdens forbruk av elektroniske enheter er fortsatt en av de viktigste faktorene for den pågående krigen i Kongo.

Aldri før har nordmenn kjøpt så mye elektronikk. I fjor økte den totale omsetningen i elektronikkbransjen til 33,2 milliarder kroner, det er ny omsetningsrekord for bransjen. I 2016 kjøpte nordmenn mobiler for to millioner. Vi kjøper produkter som inneholder blod fra en brutal gruvedrift. Coltan gjør at din mobil er ladbar, wolfram gir deg vibreringsfunksjon og ringelyd, og de mikro-elektriske komponentene og ledningene i telefonen er hovedsakelig laget av kobber. Slik har du klart å kjøpe et sluttprodukt fra et land der over 45 000 dør hver måned.

Landet har omfattende naturressurser og samtidig har oljefondet tjent stort på et selskap som kobles til korrupsjon i Kongo. Oljefondet eier rundt tre prosent av Glencore som er verdens største råvareselskap. Oljefondets investering i selskapet er verdt 13 milliarder kroner. Ifølge årsrapporten var dette fondets nest mest lønnsomme investering etter Shell i fjor. Ifølge dokumentlekkasjene i «Paradise Papers» har Glencore 107 selskaper i skatteparadiser.

Den israelske milliardæren Dan Gertler er nær venn av presidenten i Kongo. Han har hatt omfattende forretningssamarbeid med gruveselskapet Glencore i Kongo. Milliardæren Gertlers engasjement i gruveavtaler i Kongo har tappet landet for milliarder i potensielle skatteinntekter. Etter avsløringene er Gertler under etterforskning av det britiske økokrim. Han har også havnet på Trump-regjeringens sanksjonsliste over korrupte aktører. Gertlers advokater har uttalt at Gertler benekter påstandene om korrupsjon.

Finansminister Siv Jensen har blitt bedt av Stortinget om å redegjøre for hvordan norske oljepenger ble involvert i påstått grov korrupsjon i verdens mest korrupte land. Det gjenstår å se om regjeringen ønsker å trekke oljefondet ut av et så omstridt selskap. Oljefondet bør ikke bidra til å finansiere et selskap som beskyldes for korrupsjon og som dermed lurer et fattig land for milliarder av skatteinntekter. Investeringer i råvareselskapet Glencore burde være i strid med de etiske retningslinjene til Statens pensjonsfond utland.

Organisert korrupsjon kjennetegnes av nære vennskap, mangel på et velfungerende demokrati, rettssystem, regjering, selskaper med ulike navn og kompliserte eierforhold. Befolkningen i Kongo lider stort når landets ressurser kommer en liten elite til gode. Omfattende korrupsjon i Kongo har skjedd før, og det vil skje igjen, om ikke noen avslører det. Derfor trenger verden sterke media og et mer internasjonalt samarbeid mellom politiet som avdekker og avslører korrupsjon. Gruvemarkedet har så mye verdier at en fredelig endring i Kongo kan være en stor utfordring. Kongos fattige vil være best tjent med internasjonale forbrukere som stiller krav til gruveselskapene i form av sporing av mineralene, og internasjonale politiske ledere som legger press for å avdekke og stoppe korrupsjonen i landet. Den korrupte økonomien i et land som Kongo bidrar til å tømme landet for naturressurser, og opprettholder en langvarig humanitær tragedie.

Å avdekke grov korrupsjon kan bidra til å fremme utvikling, demokrati, åpenhet samt færre konflikter og fred i et land. Skattepengene kan bli brukt til å utvikle velferden i landet ved å bygge flere barnehager, skoler, sykehus, sykehjem og bedre infrastruktur i et land.

Leon Bafondoko (20)

Artikkelen var på trykk Adresseavisen Onsdag 25.Januar.2018

Link: https://www.e-pages.dk/adresseavisen/5667/article/683588/38/1/render/?token=8f4d9a7d4d6b97d1c60f1d8dc7cacbac

36335959_1711991318876608_4342357711740993536_n.jpg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s